Световната банка предупреди България за проблеми с дълга, ако не

...
Световната банка предупреди България за проблеми с дълга, ако не
Коментари Харесай

Вечерни новини: Kayser Automotive Systems отваря завод в Плевен; Борисов „уби“ закона за вятърните турбини

Световната банка предизвести България за проблеми с дълга, в случай че не вземе ограничения
България може да усили събираемостта на Данък добавена стойност и така наречен „ здравни “ налози – акцизите върху тютюневите и алкохолните произведения. Това са обобщенията в отчета на Световната банка за България във връзка с обществените финанси на страната.
Абсурд е България да влезе в еврозоната, без да извърши критерия за инфлация
Не е реалистично страната да се причисли към валутния съюз на 1 януари 2025 година, разяснява в изявление за economic.bg. 

Всъщност има антикампания против влизането в еврозоната. Това е странното – че тези, които са срещу еврото, вършат акция, а тези, които са „ за “ еврото – не вършат акция. Аз си мисля, че главните документи, свързани с приемането, и самият проект за промяната на валутата, са задоволително прагматични. Остава най-важното и най-трудното – да убедиш хората и да ги подготвиш механически. “
Германски производител на автомобилни съставни елементи стъпва в Плевен
Германската компания Kayser Automotive Systems отваря цех в Плевен. Производителят на автомобилни съставни елементи ще развива активността си в Логистичен парк „ БПД Плевен “, в началото за интервал от 10 години. От „ БПД Плевен “, която е притежател и оператор на логистичния парк, оповестяват, че немската компания ще стартира произвеждане още тази година. Стойността на инвестицията не се показва.
България има късмет да стане производител на нуклеарно съоръжение
Ако България първа в Европа успее да вкара в употреба нуклеарни реактори от новия американски вид AP1000, може в следствие да се трансформира в производител на съоръжение за други сходни планове. Това сподели депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който разяснява пред публицисти днешното решение на Народното събрание даде единодушието си да стартират договаряния с Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd. За строителството на 7-и и 8-и блок в АЕЦ „ Козлодуй “.
Политическа партия и Демократична България не съумяха да вкарат американската Bechtel в процедурата за АЕЦ „ Козлодуй “
Групата на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ не съумя да върне „ през задната врата “ американската Bechtel Corporation в процедурата по желание на строител за 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Желанието на групата пристигна ненадейно тази седмица, макар че специфичната комисия към сдружението, ръководещо плана – „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ” ЕАД – избра южнокорейската Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd., която единствена е отговаряла на всички условия. Bechtel Nuclear Power Company Limited беше измежду петимата претенденти, само че отпадна от късата листа.
„ Сгрешихме “: Борисов „ умъртви “ закона за вятърните турбини в Черно море
ГЕРБ няма да поддържат на второ четене законопроекта, с който се контролира инсталирането на вятърни турбини в Черно море. Така на процедура регулацията, която срещна голям отпор от риболовците, ресторантьорите, хотелиерите и еколозите, няма по какъв начин да бъде призната, защото Политическа партия, Демократична България и Движение за права и свободи, които поддържаха законопроекта на първо четене, нямат задоволително гласове.
Жилищните заеми в България надвишиха 20 милиарда лева
Обемът на жилищните заеми в банковата система на България надвишиха 20 милиарда лева през януари за първи път в стопанската история. Официалната статистика на Българската национална банка (БНБ) демонстрира, че годишният растеж на ипотечните заеми в страната се усилва и през януари удря 21%. На месечна база обаче се забавя до 1.22%, което е най-слабото ускоряване от януари 2023 година, защото обичайно първият месец от годината е по-слаб за жилищния пазар.
Българският бизнес всеобщо наема хранилища в Румъния
Високите наемни цени и неналичието на качествени площи карат част от българския бизнес да наема складови площи в прилежаща Румъния и да обслужват бизнеса си в България от там. Това излиза наяве от изследване на консултантската компания Colliers на пазара на логистични и индустриални парцели през второто полугодие на 2023 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР