Световната банка отпусна първия транш от обещаната подкрепа за инвестиции

...
Световната банка отпусна първия транш от обещаната подкрепа за инвестиции
Коментари Харесай

Световната банка отпусна първите 200 млн. долара за инвестиции в Украйна

Световната банка отпусна първия транш от обещаната поддръжка за вложения в Украйна. 200 млн. $ ще преминат през поверителен фонд, ръководен американско-украинска капиталова компания от Horizon Capital. Средствата ще бъдат вложени в бързоразвиващи се технологии, както и в експортно насочени компании, опериращи главно в Украйна и Молдова. Това е бъде първата инвестиция на Международната финансова корпорация (IFC), която е член на групата на Световната банка, в Украйна след пълномащабната война, която стартира през февруари 2022 година

„ Бих желала да поздравя управлението на Horizon Capital, представлявано от Олена Кошарна, основен изпълнителен шеф. Това е значимо събитие – макар войната IFC взема решение да отпусне средства за вложения в Украйна. Това би трябвало да бъде позитивен сигнал за други евентуални вложители -  възможно е и е належащо да започнете да инвестирате пари в украинската стопанска система тъкмо в този момент “, акцентира Юлия Свириденко, първи вицепремиер и министър на стопанската система на Украйна.

Спецификата на работата на Horizon Capital е, че компанията нормално влага почти 10-30 млн. $ в компании, оценени на 50 млн. до 150 млн. $, оповестиха от Правителствената пресслужба на Украйна. Инвестиционният фонд се концентрира върху компании в секторите на осведомителните технологии (ИТ), електронната търговия, новаторските потребителски артикули и финтех.

Украинските управляващи се надяват, че с изключение на IFC и други евентуални вложители, като Европейска банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), Германска корпорация за вложения и развиване (DEG), Швейцарски капиталов фонд за Emerging Markets (SIFEM), Холандска финансова компания за развиване (FMO), Western NIS Enterprise Fund и Rockefeller Foundation, ще се причислят скоро към възобновяване на страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР