Световната банка обяви днес, че очаква глобалните цени на петрола

...
Световната банка обяви днес, че очаква глобалните цени на петрола
Коментари Харесай

Световната банка: Цените на петрола падат догодина

Световната банка разгласи през днешния ден, че чака световните цени на петрола да доближат приблизително ниво от 90 $ на барел през четвъртото тримесечие и да се намалят приблизително до 81 $ през 2023 година, защото забавянето на растежа понижава търсенето, съобщи Ройтерс, написа Българска телеграфна агенция.

Вашингтонската институция обаче предизвести, че спорът в Близкия изток може да увеличи цените доста.

Последният отчет на Световната банка за вероятностите за стоковите пазари регистрира, че петролните цени са скочили с едвам към 6 на 100 от началото на войната сред Израел и " Хамас ", а цените на селскостопанските артикули, множеството метали и други първични материали са останали съвсем непроменени.

Докладът обрисува три рискови сюжета, основани на исторически епизоди, включващи районни спорове от 70-те години на предишния век с по-голяма значимост и последици.

При сюжет с " дребни разстройства " като намаляването на добива на нефт по време на гражданската война в Либия през 2011 година с към 500 000 до 2 милиона барела на ден, цените на петрола през четвъртото тримесечие ще са в диапазона от 93 до 102 $ на барел.

При сюжет със " междинни разстройства " като да вземем за пример войната в Ирак през 2003 година, световните петролни доставки ще се намалят с от 3 до 5 милиона барела на ден, което ще вдигне цените сред 109 и 121 $ на барел.

Сценарий с " огромни разстройства " се приближава до въздействието на арабското петролно ембарго от 1973 година, съкращавайки световните петролни доставки с от 6 до 8 милиона барела на ден, което е скок с до 75 на 100.

" По-високите цени на петрола, в случай че се запазят, неизбежно значи и по-високи цени на питателните артикули “, съобщи Айхан Кьосе, заместител основен икономист на Световната банка. " Ако котировките на петрола скочат, то това ще увеличи и цените на питателните артикули, които така и така към този момент са високи в доста разрастващи се страни ", добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР