Световен център за изкуствен интелект и информатика към Софийския университет

...
Световен център за изкуствен интелект и информатика към Софийския университет
Коментари Харесай

Румен Радев: Създаването на института INSAIT успя да обедини усилията на четири правителства

Световен център за изкуствен интелект и информатика към Софийския университет беше открит през днешния ден в столицата ни.

Зад плана застават като сътрудници два от най-престижните софтуерни института в Швейцария - тези в Цюрих и Лозана.

Институтът е с име INSAIT и българското държавно управление ще го финансира със 170 милиона $ през идващите 10 години. Инвеститори в плана ще бъдат водещи компании като Amazon, Гугъл и Deep Mind.



Институтът има и огромната поддръжка на българския софтуерен център. Държаният глава Румен Радев означи, че основаването на Център за изкуствен интелект INSAIT сплотява напъните на доста държавни управления.

" INSAIT реализира, на процедура, невъзможното за българската модерна политическа реалност. Успя да сплоти напъните на четири държавни управления - две постоянни, две служебни, които реализираха единение в името на висока национална цел. И доста значима последователност. Ако създадем още няколко такива института, ще имаме и една доста по-благотворна политическа среда в България. На добър час ", сподели президентът.



България има капацитет и би трябвало да се развива като водещ проучвателен и теоретичен център в региона на високите технологии. Задачата не е лесна, изисква обединяването на доста институции, на напъните на университетските среди и на цялото ни общество.

INSAIT е ослепителен образец по какъв начин персона със своите дълбоки знания, професионален престиж, визия за бъдещето и голяма сила може да промени хода на историята освен за една страна, а за цялостен район “, означи президентът и изрази благодарност за неуморния труд към проф. Мартин Вечев, основател на INSAIT и професор в Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих, водещ академик в света на компютърните науки и изкуствения разсъдък.



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР