„Световен театър в София“ ще има за 13-и път тази

...
„Световен театър в София“ ще има за 13-и път тази
Коментари Харесай

Шекспир, Чехов и Пушкин с корифеи в световния театър от 2 до 13 юни в София )

„ Световен спектакъл в София “ ще има за 13-и път тази година. Между 2 и 13 юни в Сатиричния и Младежкия спектакъл, „ Азарян “ и Дома на киното ще гостуват общо шест трупи от разнообразни краища на Европа.

Големият акцент в програмата е „ Щедростта на Тавита “, на 6 юни в Сатирата. Това ще е първият театрален театър у нас на Ян Фабър и неговата компания „ Трублейн “.

Щедростта на Тавита

През последните 30 години Фабър се утвърждава като един от най-значимите актьори на съвремието. Работи в областта на театъра, танца, образните изкуства и пърформанса.

Той е единственият актуален актьор със независима галерия в Лувъра, а театралните му произведения са представяни на най-големите интернационалните подиуми и фестивали по света като Авиньон, биеналето на Венеция, БИТЕФ, Импулстанц.

Ян Фабър

„ Щедростта на Тавита “ е зрелище, въодушевено от библейския роман за едноименния женски обра. То е част от поредност, която Ян Фабър основава за обособени реализатори, с които е работил. Нарича ги „ воини на хубостта “ и в спектаклите показва някакво тяхно извънредно качество.

На сцената излиза италианецът Матео Седда. Облечен като магьосник и с позлатени устни, той танцува под страховито надвиснали над главата му игли.

На 2 юни Младежкия спектакъл ще играе напълно мъжки актьорски състав в „ Макбет “ по Шекспир на режисьора Алесандро Сера и неговата компания от Сардиния „ Театроперсона “.

През 2017 година спектакълът завоюва две награди – театралната „ Юбю “ и тази на италианската рецензия – за най-хубаво зрелище.

Макбет

Отличената със „ Златна маска “ пиеса „ Онегин “ по Пушкин ще има прожекция в Дом на киното на 8 юни.

Режисьорът, 34-годишният Тимофей Кулябин, е именуван вундеркинд на актуалния съветски спектакъл. Зад гърба си има над 20 постановки и още толкоз награди в Русия.

Хуманоптер

Два невероятни танцово-театрални спектакъла ще има на сцената на спектакъл „ Азарян “ в НДК.

„ Хуманоптер “ от Франция съчетава жонглиране и танц (11 юни), а „ Глухарче “ от Гърция (12 юни) е на хореографите Ханес Ланголф (живее и твори в Лондон) и Ермира Торо. Двамата са работили с именитата танцова компания DV8 Physical Theatre.

Финалът ще бъде подложен на 13 юни от 19:00 ч в Младежкия спектакъл с Националния спектакъл от Скопие и зрелищната режисура на „ Чайка” от А. Чехов. Режисьор е младата вяра на македонския спектакъл Нина Николич.

Снимка: Световен спектакъл в София
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР