Световен производител на бронирани автомобили, при това собственост на български

...
Световен производител на бронирани автомобили, при това собственост на български
Коментари Харесай

Световна автомобилна компания, собственост на български емиг...

Световен производител на бронирани коли, освен това благосъстоятелност на български бежанец, ще влага у нас.

" Интернешънъл арморд груп " - ИАГ (International Armored Group - IAG) се насочва към директни вложения във военната индустрия в България, оповестиха от компанията. Първата стъпка е изборът на полигона край с. Змейово за осъществяване на наложителните тествания за качество и надеждност по стандартите на НАТО, предава Българска телеграфна агенция. Собственик на компанията е доктор Антон Стефов, който на 35 години емигрира в Канада. Освен че е приключил Техническия университет в София, той е бил и учител там. Има и офицерско звание.



Компанията му обезпечава бронирани транспортни средства за организации на държавно равнище, както и за Организация на обединените нации и НАТО, в страни с нараснала неустойчивост. ИАГ беше определена и от " НАСА Спейс Екс " (NASA Space X) със своя брониран автомобил " Сентинъл " (Sentinel ARV) за конвой на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и коли за спешна помощ на компанията се употребяват от гранична полиция, за омиротворителни задачи, за лична отбрана, за банково дело, за нефтената промишленост в разнообразни точки на света.

ИАГ е измежду първите производители в света с най-високо равнище на балистична сертификация за бронирани коли - BRV 2009 VR7, което значи, че подсигурява запазване на човешкия живот и при офанзиви с избухливи устройства и мини.

ИАГ е учредена през 1996 година В компанията през днешния ден работят над 1000 души. Най-голямата огромната индустриална база е в Обединените арабски емирства, а останалите са в Съединени американски щати, Канада и Турция. Филиали на компанията има в България, Англия, Ирак, Пакистан и Южна Африка.

У нас компанията към този момент бе подизпълнител на българската " Самел - 90 ", която през 2020 година подписа контракт за доставка на бронирани коли за потребностите на Силите за специфични интервенции към Министерство на защитата. Първите 45 машини към този момент са в България, като ИАГ е съумяла да ги създаде в период макар коронавирус рецесията.



Решението на Стефов да вложи средства в полигон на МО на България е част от дълготрайната му визия за директни вложения в родината си, прецизираха от компанията. " От години премислям да разширя наличието на IAG в България, освен поради вероятността на пазара, само че и тъй като за мен патриотизмът значи действителна поддръжка за страната, в стопански измерения “, споделя той. Според него е настъпил верният миг, в който пред България се откриват нови хоризонти.

Антон Стефов към този момент има сдружение, основано в България. През 2018 година в Самоков в съдружничество точно със " Самел-90 " той откри база за произвеждане на бронирана техника. При откриването на " Самарм " бе оповестено, че инвестицията е за към 5 милиона лв.. В Самоков се създават бронирани кабини с съответно равнище на отбрана, след което се инсталират на шасито. Отвън се доставят единствено шаситата и моторите.

В изявление пред медиите тогава Антон Стефов описа, че цената на автомобил 8х8 в света се движи от 2,5 до 5 млн. евро, а експлоатационните разноски са от 3 до 5 пъти по-големи от началната стойност. Разработката на един брониран автомобил 8х8 е извънредно скъпа и се движи в рамките на десетки милиони евро, включваща градивни разноски, бомбени и балистични тестови тествания по Натовски стандарти, както и тествания по окачване и инспекция на всички системи в автомобила.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР