Световен общобългарски събор ще се състои от 13 до 15

...
Световен общобългарски събор ще се състои от 13 до 15
Коментари Харесай

Световен общобългарски събор ще се състои на 13, 14 и 15 септември в София

Световен общобългарски събор ще се състои от 13 до 15 септември в пространството към НДК, като форумът ще е едно от май-мащабните събития през тази години в столицата ни. Това сподели в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция Христо Станков - ръководител на Българския арт - и фолклорен център "Нестия ", който е уредник на форума.

Мотото на събора е "Хубава си татковино - с България завинаги! " и се провежда взаимно със Столичната община. Идеята да организираме този събор в София и да съберем на него българи от целия свят се роди, откакто през 2017 година доста българи се събраха на среща в Ибиса, на която пяха и танцуваха, изясни Станков. И означи, че задачата на идния събор е да "върне българите под родната стряха, с цел да видят родината си и да усетят българския дух и психика ".

В програмата на събора са включени концерти, конференцията "За българите ", галерия на носии и атрибут, кулинарни демонстрации, национални занаяти, фермерски базари, бирфест, национални битки, огнено и нестинарско шоу, спортни демонстрации. Изискването е към занаятчиите, които ще вземат участие, е да показват продуктите си - да вземем за пример ще има грънчарска работилница. На фермерските пазари ще бъдат изложени екологични български храни. Ще има и разнообразни организации от страната, които ще показват исторически възстановки.

Партньори на общобългарския събор са общината в Босилеград и Културният център в града. Очаква се на събора да дойдат също българи от Албания, Косово и Молдова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР