Светлозар Дончев е 46-годишен самотен баща, диагностициран с тежко сърдечносъдово

...
Светлозар Дончев е 46-годишен самотен баща, диагностициран с тежко сърдечносъдово
Коментари Харесай

Тежкоболен самотен баща се нуждае от помощ

Светлозар Дончев е 46-годишен уединен татко, диагностициран с тежко сърдечносъдово заболяване - заболяването на Бюргер (Buerger's Disease). Той е един от дребното, наранени тази рядка болест в България.

Светлозар отключва болестта през 2019 година, след тежък за него и децата му бракоразвод. Въпреки че диагнозата му е доказана от трима самостоятелни лекари, той не стопира да има вяра и да се бори за личния си живот и този на двете си малолетни деца, за които се грижи след развода.

На операционната маса Светлозар научава, че поради заболяването се постанова да му ампутират пръстите на краката. Мъжът отхвърля, подписва осведомено единодушие и напуща болничното заведение. Тогава стартира лекуване в "Уни Хоспитал ". За лечението с инжекции обаче са нужни средства, с които самотният татко не разполага. Лечението се прави със скъпоструващия медикамент "Проставазин ", който би трябвало да се приема на всеки шест месеца.

Преди да заболее Светлозар е имал непрекъсната работа, с която е издържал и изхранвал децата си. Болестта обаче го прави неработоспособен и проблемите му стартират да се задълбочават. Мъжът към този момент не може да заплаща наема на квартирата, в която живее с двете си деца и опасността да останат на улицата е все по-реална.

Приятели на самотния татко провеждат няколко дарителски акции. Със събраните средства краткотрайно се поемат разноските за медикаменти, наем облекла и храна за децата.

Светлозар споделя, че с помощта на лечението сега може да измине 300-400 метра самичък. Състоянието му обаче може внезапно да се промени, в случай че спре лекуването. Лекуващият го доктор му обяснил, че даже ампутация на пръстите не е вид, тъй като заболяването ще продължи да прогресира и ще се наложи премахване на целия крак. Инвалидната пенсия на Светлозар е към 240 лева, неотдавна получил нарастване с още 4 лева Лекарството, с което се поддържа, не се заплаща от НЗОК. ТЕЛК-ът му е за една година, обяснили му, че е по този начин поради пандемията и скоро още веднъж ще би трябвало да се явява пред лекарска комисия, с цел да потвърждава, че е с болест на Бюргер. С тежка форма на тази болест у нас са 4-5 души.

"На човек с моето заболяване в България му остават единствено фантазии ", показа Светлозар Динчев, който е в невъзможност.

Въпреки солидарността на доста хора и положителните резултати от лекуването, борбата на Светлозар с заболяването продължава. Мъжът се нуждае от още средства, с цел да продължи лечението, с която ще избегне ампутацията на краката си и да отглежда децата, за които се грижи самичък.

Месечните разноски за медикаментите, както и издръжката на двете деца на Светлозар са в размер на 2000 лева, а сега незабавно би трябвало да му се слагат инжекции "Проставазин ". Курсът на лекуване е 1080 евро.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР