Светлина и радост от досега с природата излъчват работите на

...
Светлина и радост от досега с природата излъчват работите на
Коментари Харесай

Импресии в акварел“ – юбилейна изложба на Стела Кенфилд в Градската художествена галерия – Варна

 Светлина и наслада от до момента с природата излъчват работите на Стела Кенфилд, които от на следващия ден ще застанат пред ценителите в Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ – Варна. Изложбата има юбилеен мотив и събира най-новите акварели на авторката. Откриването е на 12 ноември от 17:00 в двора на Галерията с контролиран достъп до изложбените пространства при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. На намерено ще бъдат изнесени два екрана, на които ще може да се видят моменти от креативния развой на художничката. Видеото ще покаже по какъв начин се основава една от картините в експозицията.

Близо 40 години художничката живее в Америка – най-дълго на изящен остров на север от Сиатъл в щата Вашингтон, а в последно време в Калифорния. Завръщането й към родината стартира преди няколко години, първо с летни ваканции, след това със селска къща край Провадия, а от година насам и с съвсем трайно определяне.

Популярна маестра на акварела в Съединени американски щати, в последните години Стела Кенфилд организира пленерни уъркшопи в своето село, на които американските художници са чести посетители. Тези срещи я трансформират в дипломат на хубостта на българската природа, уловена освен от нея самата, а и от участниците в пленерите.

" Импресии в акварел “ е името на изложбата и то показва изцяло метода на художничката. Още за нейния нюх към природата открийте в отговорите й на въпросите на Нина Локмаджиева.

- Много тъкмо име сте подбрали за Вашата цялостна със светлина галерия. Кои места предпочитате да рисувате?

- Нарекла съм изложбата " Импресии в акварел “, тъй като рисувам импресионистично, и тъй като за мен най-вежното е да покажа страстта, ипресията, която мястото, което рисувам, провокира у мен. Рисувам на всички места из България, из Щатите също, само че в този момент от март месец тази година съм тук и рисувам всичко, което ме допре прочувствено. Не съм тематичен художник – рисувам това, което сега ме развълнува. Обечам доста пленерното изобразяване, доста от картините в изложбата са пленерни работи.

- Какви акварели ще открием в сбирката в Градската художествена изложба на Варна?



- Най-разнообразни – пейзажи – селски, градски, морски, улични подиуми с хора, архитектурни детайли от градската среда също с човешко наличие – не обичам празни улици. И селската, и градска среда ме изкушават. Например Велико Търново постоянно рисувам – повеждам там всяка година група американски художници, които идват тук на уъркшопи при мен. Пътувам с тях из България – в Несебър, в Балчик, във Варна, моето село Бързица рисуваме. Обичам да рисувам Бързица, тъй като моята къща е най-после на селото, има голяма поляна и от нея стартира гората – то е едно кътче от парадайса.

- Не се ли чувствате самотно в това откъснато от градския живот село?



- Сама съм, тъй като изгубих мъжа си преди две години, само че не съм самотна – имам доста другари, които ме посещават, имам куче и коте. Имам моите посетители от Варна и от Америка.

- Американците, които идват при Вас на уъркшопи, какво харесват в България?



- Всичко им харесва – първо природата, само че и хората ужасно им харесват, и умират за нашата кухня – за плодовете и зеленчуците ни. Те са доста сюрпризирани, когато дойдат тук – тъй като пропагандата е била както при нас – те са мислили, че всичко е било черно и бяло в социализма, а в този момент просто са очаровани. Радват се и на морето, и на планинаната, всичко толкоз им харесва.. Всеки, който е идвал, след това в Америка са го питали - за какво в България. Те нямат визия от България, изключително хората от Западното крайбрежие – те са толкоз надалеч от Европа. И когато дойдат тук, са просто очаровани.

- Нека задам и на Вас същия въпрос - за какво България, за какво Вие избрахте да бъдете в този момент в България?



- Да Ви кажа почтено, аз към този момент 40 съм отвън България и в случай че някой в миналото ми беше споделил, че ще пребивавам още веднъж тук, нямаше да допускам. Но нещата в живота се случват не както ние планираме, а по този начин, както би трябвало. Когато пристигнах с мъжа си преди години тук, на него доста му харесва. Каза ми - нищо нямат тия хора, а ядат, пият и се смеят. В Америка имаш опция да правиш пари, да имаш по-голяма къща, по-голяма кола - завърта те колелото на стопанската система. В България и в Европа хората работят, с цел да живеят, а в Америка живеят, с цел да работят. Мъжът ми сподели - за какво да не идваме по един-два месеца, да рисуваш. Намерихме тази къща, месеците станаха три-четири, а в този момент към този момент и цяла година. В моята селска къща върша уъркшопите – тя е реставрирана в достоверен тип и доста съм привързана към нея. Имам възприятието че колелото се е завъртяло и е направило един цялостен кръг. Обичам България, обичам мястото, където пребивавам. Във Варна ми харесва да отида за малко. В града няма да пребивавам повече. След хубостта на село не можеш да се върнеш в града. Все повече хора осъзнават това и идват да живеят на село. Тук е моето парченце от парадайса.

Изложбата на Стела Кенфилд ще бъде експонирана от 12 ноември в Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ – Варна.

Стела Кенфилд е родена във Варна. Завършва Спортна академия в София. Живее и работи пет години в Германия, а 1985 година в Съединени американски щати. Първите тридесет години от живота си посвещава на спорта и реализира обилни триумфи като народен играч по академично гребане. В Германия се занимава с керамика и това слага началото на артистичната й кариера. Посвещава се на акварела. Работи с едни от най-хубавите американски акварелисти, като Милфорд Зорнс, Серч Холербах, Карла О’Конър, Франк Уеб и доста други. Преподава акварел, взе участие и журира изложения на организации в региона на изобразителните изкуства в Съединени американски щати, Европа и Азия. През 1998 година открива лична изложба в Купвил, щата Вашингтон, Съединени американски щати. През 2000 година Стела Кенфилд основава " Звездна фондация на изкуствата ", с цел да подкрепя деца, лишени от наставнически грижи в България. Средствата се набират посредством образуване на курсове по акварел за художници от Съединени американски щати, които посещават пленери в България, Грузия, Чехия и Швейцария. От 2002 година е канена годишно да преподава акварел в " Даниел Смит ", една от водещите компании в света за произвеждане и продажба на художествени материали. Компанията закупува нейна творба за непрекъснатата си сбирка и популяризира нейното DVD " Разобличаване на мита за гения " в магазинната си мрежа. Нейни картини й са благосъстоятелност на частни, корпоративни и музейни колекци в Америка, Европа и Азия. Творчеството на художничката и приносът й в американското изкуство намират самопризнание в книгата на Карлин Холман " Акварелът – дух на спонтанността ". Биографията й е включена в " Кой кой е в Америка " и " Кой кой е измежду дамите на Америка ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР