Светлин Наков е един от тримата основатели на добре познатата

...
Светлин Наков е един от тримата основатели на добре познатата
Коментари Харесай

Д-р Светлин Наков за разрастването на СофтУни извън границите на България

Светлин Наков е един от тримата създатели на добре познатата самодейност СофтУни. Той се занимава с програмиране от напълно дребен, а с годините съумява да се откри в страната ни като различим и обичан учител. С качествата си на подстрекател, необикновен софтуерен инженер и прочут мотивиращ глас, съумява да подбуди ново количество вяра в бъдещите генерации на България, а дружно с другите двама създатели на СофтУни – Иван Ненков и Христо Тенчев – реализират нещо, което преди години приемахме за невероятно. А точно – да дават качествено, налично и безусловно съответстващо за заобикалящия ни актуален свят обучение в трите най-перспективни сфери през днешния ден - на програмирането, цифровия маркетинг и графичния дизайн.  
И защото точно СофтУни е главният инструмент на тримата бизнесмени за реализиране на редица амбициозни цели, през днешния ден Светлин ще ни опише повече за пътя на развиване на СофтУни, като главен фокус ще бъде разрастването на институцията отвън границите на България.
Здравей, Светлин! Разкажи ни малко повече за СофтУни
СофтУни е най-голямата организация за софтуерно обучение в югоизточна Европа, която дава качествено, налично и практическо обучение за софтуерни инженери и цифрови умения за хиляди младежи, които получават специалност и започват работа в ИТ промишлеността. До 2020 година през курсовете в СофтУни минават над 180 000 учащи се, от които десетки хиляди получават специалност и работа в цифровата промишленост. В автоматизираната система за инспекция на задания по програмиране SoftUni Judge, за 6 години са изпратени и тествани над 13.5 милиона решения на задания от студенти от 140 страни.
Мисията на СофтУни е да даде опция на всеки, който има предпочитание и заложби да се занимава с програмиране или цифрови технологии, да започва своята кариера по елементарен и наличен метод.
СофтУни дава цялостна просветителна стратегия за софтуерни инженери, цифрови маркетинг специалисти и графични дизайнери: от нулата до започване на работа в промишлеността. Учебното наличие по препоръчаните специалности е основано на най-търсените умения по обявите за работа и е съобразено тясно с условията на работодателите. Ние практикуваме модела “учене посредством правене ”, основан на голямо количество практическа работа по задания и планове, с които се подсигурява натрупването на действителен на практика опит, портфолио от действителни планове и подготовка за кариерен старт. Нашият триумф като просветителна институция се мери посредством триумфа на нашите осъществили се курсисти.
Сподели с нас повече за проектите ви да изведете СофтУни оттатък границите на България
Още от самото си основаване СофтУни има упоритостта да изнася просветителни артикули по целия свят. Затова образователното наличие от множеството образования се построява по предписание на британски език, а образователните проекти следват международните трендове в софтуерната промишленост.
В последните години СофтУни съумя да доближи задоволително непоклатимост на българския пазар, с цел да може да насочи обилни старания за разгръщане отвън България. Разработихме новаторска интерактивна обучителна платформа, с която да образоваме на програмиране и софтуерни технологии неприсъствено чужденци, която комбинира видео уроци, интерактивни образци с код, интерактивни задания за извършения и работа с ментори и асистенти (помощ на живо). Инвестираме извънредно доста в няколко посоки:
 - Създаване на платформа за интерактивно обучение, която да поддържа милиони консуматори от разнообразни местоположения по света, които учат във виртуална класна стая с ментор;
 - Създаване на качествено образователно наличие (видео уроци в студиен формат, интерактивни уроци, интерактивни упражнения) на британски и други езици;
 - Преводи и акомодация на продукта и наличието на разнообразни езици (за момента британски и румънски, а в бъдеще и немски);
 - Изграждане на общности от учащи програмиране в разнообразни райони по света.
През лятото на 2019 година стартирахме пробно интервенции в чужбина с 4 страни: Малайзия, Филипините, Полша и Румъния. Резултатите бяха ненапълно предстоящи, ненапълно изненадващи. В азиатските пазари равнището на просветеност и достъп до компютри беше много ниско.
От четирите пробни страни, избрахме да продължим в Румъния, поради съществуването на доста млади студенти и неналичието на качествено софтуерно обучение. Нивото на румънските ни студенти е сходно на българското, само че пазарът е по-голям и предлагането на неофициално софтуерно обучение е по-слабо. От 2020 година стартирахме онлайн цялостната стратегия за подготовка на софтуерни инженери на румънски език: https://ro.softuni.org. Интересът от румънците е мощен, а резултатите за момента са обещаващи. Предстои да изградим бранд и потребителско доверие в Румъния, като в същото време подобрим платформата за онлайн интерактивно обучение и образователното наличие, и разтеглим портфолиото от просветителни артикули.
Очаквам доникъде на годината да потвърдим, че просветителният модел, насъбраният в България опит, построеното качествено образователно наличие, събраните топ преподаватели, интерактивната платформа, сполучливият метод, принадлежности и просветителна методика на СофтУни, могат да работят сполучливо по света и да построяват софтуерни инженери в Румъния и в други страни. От там нататък  следва разгръщане, което копира сполучливите практики от навлизането в Румъния, на нови пазари. Най-вероятно ще се насочим към немскоговорящите страни (Германия, Австрия, Швейцария), тъй като са огромен пазар с високо образовани генерации, с обичаи в технологиите и без явен водач на пазара на софтуерно обучение.
Защо избрахте точно Румъния?
Румъния наподобява на България откъм равнище на развиване на софтуерната промишленост, само че е 3 пъти по-голяма. Тестовете през лятото на 2019 година демонстрираха, че румънските курсисти са интелигентни, с положително базово обучение, цивилизовани, близки до българската и европейската просвета, дейни, будни, с готовност да учат.
След изследването ни установихме, че в Румъния има дефицит на мощни снабдители на софтуерно обучение. Това отваря опция в дълготраен проект СофтУни Румъния да се утвърди на пазара с образованието, което дава за софтуерни инженери и ИТ експерти.
Смятаме да оперираме в Румъния отдалечено, онлайн, с румънско-говорещ екип в София. В България към 70% от студентите учат онлайн, я в Румъния виждаме мощна фрагментация на обитаемоте места, от които са нашите студенти. За разлика от България, студентите на СофтУни в Румъния не са най-вече от огромните градове, а са много отмерено разпределени районно.

За край, показа с нас какви тъкмо са упоритостите на СофтУни в Румъния?
Амбициите на СофтУни в Румъния са за няколко години да се утвърди като водач на пазара за софтуерно обучение и да дава качествени познания, специалност и работа на десетки хиляди младежи. Ние знаем по какъв начин се прави образованието, от което имат потребност софтуерните компании, потвърдили сме го изрично в България. Успяхме да разработим платформа, с която да предлагаме това обучение отдалечено. Остава да работим, с цел да утвърдим продукта, да потвърдим неговата успеваемост и да пораснем като интервенции, брой учащи се и като местен учебен бранд.
Преломната краткосрочна цел за нас е да възвърнем инвестицията си, с което ще потвърдим продукта и неговия пазарен капацитет. Засега подхождаме деликатно, тестваме, учим се, търсим най-ефективните подходи, само че ще пристигна време, когато ще се разраснем огромно и самоуверено, както в Румъния, по този начин и в други страни.
Още сме първоначално. Трябва ни време, адаптиране на бизнес модела, маркетинг практиките и развиване на просветителната платформа. Вярвам, че ще успеем да станем огромни в Румъния, а по-късно и на десетки други задгранични пазари. Най-трудна е първата страна отвън България. Ако успеем в Румъния, ще успеем и в десетки други страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР