Светлана Дончева. Сн. бТВ Не съм расист, не мразя циганите,

...
Светлана Дончева. Сн. бТВ Не съм расист, не мразя циганите,
Коментари Харесай

Светлана Дончева: Не съм расист, но всеки има права и задължения


Светлана Дончева. Сн. бТВ

Не съм расист, не ненавиждам ромите, не считам, че са по-долна категория от нас, само че и тук монетата има две страни. Всеки би трябвало да има и права, и отговорности. Така брачната половинка на вицепремиера Томислав Дончев – Светлана, изясни собствен пост във фейсбук от предходната седмица, който провокира спорни реакции.

Публикацията гласеше: " Морковите за ромите са на приключване и е време за тоягата ". След това изясни още веднъж в профила си, че има поради, че и ромите имат отговорности, както останалите български жители.

В неделя пред бТВ Светлана Дончева още веднъж изясни, че мотивът за мнението ѝ във фейсбук са две случки. Първата е от Габрово. " Видях видео от мой другар в Габрово – на пръв взор нищо извънредно, до момента в който не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, очевидно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блока му. Видеото е снимано в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок ", уточни тя.

Музикалният тормоз бил денонощен, а полицията има лимитирани пълномощия. " На пръв взор е елементарно – подаваш сигнал до полицията, която би трябвало да обезпечи публичния ред. Но не е по този начин. Полицията може единствено да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен ", сподели Дончева.

Вторият мотив е репортаж за пердах на столично кръстовище с присъединяване на роми. " Съчетавайки двата мотива, това предизвика моята реакция. Това е предисторията на този съгласно мен неестествен скандал ", сподели тя.

Дончева счита, че за момента ромската интеграция е заблуда. " Има доста роми, които са съумели да се интегрират и да излязат от ужасния обществен модел, роми, които приключват медицина, стават инженери. Те са образец, че не са по-долна класа от нас, само че огромна част от тях не са осъзнали отговорностите си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва ", уточни тя.

Дончева се извини за обявата си. Добави, че по инерция " сложих ромите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали, могат и ще се почувстват наранени ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР