Светлана Дончева със съпруга си, снимката е от нейния публичен

...
Светлана Дончева със съпруга си, снимката е от нейния публичен
Коментари Харесай

Съпругата на Tомислав Дончев заплаши всички цигани с тояга


Светлана Дончева със брачна половинка си, фотографията е от нейния обществен профил във Facebook

Съпругата на вицепремиера Томислав Дончев Светлана Дончева пусна в сряда във Facebook искрено расистки коментар, заплашвайки всички роми с " сопа ". Тя написа: " Морковите за ромите са на приключване, време е за тоягата! "

От този коментар не стана ясно в какво се състои " моркова " за ромите, нито какво ще съставлява тоягата. Малко по-късно обявата бе свалена, откакто събра голям брой мнения, в това число доста обвинявания в расизъм към Дончев.

След това Светлана Дончева излезе с нов коментар, в който упреква някого в блокиране на обявата ѝ.

" Да блокирате обявата ми бе елементарен ход, деяние на слаби и страхливи хора. Не ме е боязън от вас. Няма да ме накарате да мисля друго, да се показвам свободно и да споделям, това, което мисля. Нахъсвайте се между тях колкото желаете. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания. Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е заблуда, с която съм живяла дълги години. "

Светлана Дончева е специалист по еврофондовете в Българската стопанска камара и няма действителна власт да употребява " сопа " против някого, само че пък брачният партньор ѝ е вицепремиер.

Накрая Дончева изясни с трети постинг във Facebook, че " морковът и тоягата " е метафора, която се употребява в политиката, стопанската система и бизнеса и показва развой на стимулиране и наказване според дали се съблюдават дадени правила или не.

" Не съм забелязала някоя страна, чиновник или дружество да са се засегнали от сходно съпоставяне. Къде видяхте ненавист, расизъм и ксеонофобия не знам. Да, правилно е, че обявата ми визира избрана етническа група, за което се оправдавам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички роми са нарушители, както и не всички българи са почтени и честни жители. " Тоягата ", за която толкоз доста се вълнувате в моята обява е израз на моето надълбоко разбиране, че към ромската общественост би трябвало да се ползват освен тласъци, само че и санкции, по този начин както същото се ползва и за българите, когато нарушават разпоредбите ", изяснява Дончева.

Тя недоумява къде тъкмо има расизъм в нейното изявление, в което всички роми са поставени под един знаменател и застрашени с сопа по неразбираем мотив.

" Аз желая пълноправие, само че освен в правата, само че и в отговорностите. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме особено, деликатно и внимателно. Ако считате, че сте равни, а аз имам вяра, че сте такива, за какво за вас има специфични стратегии за интеграция? Ако всичко с вас е ОК, за какво дъжавата, Европейски Съюз и доста американски фондации наливат милиони долари и евро с цел да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или най-малко доста дребна част от вас? Защо няма такива стратегии за евреи, арменци или руснаци? Този разговор може да продължи безпределно, само че аз не искам да го повеждам, тъй като явно няма смисъл. Има смисъл в спазването на законите и на публичните правила. А тези, които са се почувствали наранени, апелирам за опрощение! И още нещо. Това, че съм обвързана фамилно с един от вицепремиерите на България не значи, че би трябвало да си запуша устата и да нямам право на свободно изложение на това, което мисля. Аз съм самостоятелна персона и нямам никакво желание да съблюдавам някакъв фиктивен стар и непотребен етикет ", разяснява Дончева в третия си коментар във Facebook.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР