Светият синод се надява Руската църква в София да бъде

...
Светият синод се надява Руската църква в София да бъде
Коментари Харесай

Светият синод не може да отвори Руската църква

Светият синод се надява Руската черква в София да бъде отворена, само че няма компетенциите самичък да го направи. Това стана ясно от изказването на Старозагорския митрополит Киприан, който е и представител на синода, след няколко часово съвещание.
" Светият синод поддържа изцяло писмото и дейностите на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит във връзка с храма-подворие " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " в София. Подкрепя и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Св. Синод показва вяра - храмът да бъде отворен в най-скоро време ", се споделя в решението на синода. Според него отварянето на църквата не е от компетенцията и опциите на Българска православна черква. В него обаче няма отговор на въпроса чий е храмът " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ".
Преди срещата Ловчанският митрополит Гавриил съобщи, че Руската черква е строена като посолска черква от Русия и тя в никакъв случай не е принадлежала на различен с изключение на на Русия и съветското посолство. Според него в този момент би трябвало по най-бързия метод храмът да се отвори. На въпрос дали биха се влошили връзките ни с Русия, в случай че отворим ние съветската черква, Ловчанският митрополит бе сбит, като единствено посочи, че църквата би трябвало да се отвори съгласно каноните и законите.
Храмът беше затворен, откакто по предписание на ДАНС от България бяха експулсирани трима непознати жители, поради активност против ползите на България. Единият бе ръководителят на съветската черква в София архимандрит Васиан. След това храмът бе заключен. По-късно патриарх Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, само че те не бяха позволени в нея.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР