Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското

...
Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското
Коментари Харесай

Горан Благоев: Светият синод се е превърнал в отворена врата за руското хибридно влияние в България

Светият синод се е трансформирал в отворена врата за съветското хибридно въздействие в България. Това сподели в обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус " Горан Благоев, заместник-председател на Политическа партия " Републиканци за България “, създател и водещ на предаването " Памет без отминалост "

" Посещението на външния министър на Московската патриаршия волоколамския митрополит Антоний не е от най-показателните, въпреки че не дава добър знак, тъй като не излиза наяве това посещаване в съгласие ли е с държавните органи. Посещение на свещеник от подобен висок сан постоянно се съгласува сред Българската православна черква и съответните институции. Въпросът е дали това нещо е в съгласие, в случай че да, каква е била позицията на тези институции. въпросът е по какъв начин това нещо стои по отношение на обвиняването по отношение на квалификацията на Русия, че ние сме неприятелска страна ", обърна внимание той.

Благоев уточни, че митрополит Антоний няма възбрана за пътешестване в Европейски Съюз, както неговият началник съветският патриарх Кирил. По думите му не би трябвало да се не помни, че Антоний идва по покана на Българската православна черква или най-малкото с нейното единодушие. Гостът акцентира, че Светият синод се е трансформирал в отворена врата за съветското хибридно въздействие в България и ДАНС би трябвало да следи дейностите и държанието на част от българските митрополити. Той посочи, че не е за подценяване какво прави Светият синод във връзка с съветското въздействие в България, това е значителен проблем.

" Появяват се информации, че Антоний е пристигнал да натиска Българската православна да одобри признаването на Македонската архиепископия от страна на Сръбската черква. Докато нямаме публична позиция, аз бих се въздържал да разясня. Една такава аудиенция буди много терзания, имайки поради, че нашата черква е под доста мощно съветско въздействие. Дали Русия ще ни натиска да признаваме Македонската архиепископия въз основата на признаването на Сръбската черква, не бих се учудил ", разяснява Благоев.

" Аз се притеснявам, че нещо друго се заформя. Имайки поради, че се прокрадна информация, че представителят на Московската патриаршия в България ще бъде представител на Московската патриаршия и за Македония. Но се притеснявам, че Москва ще употребява тъкмо тази връзка за въздействие и в двете страни и то напълно не положително въздействие за България и Македония ", счита той.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР