Светият Синод решава днес как ще процедира с изборите за

...
Светият Синод решава днес как ще процедира с изборите за
Коментари Харесай

Има ли вече решение за избора на Сливенски митрополит?

Светият Синод взема решение през днешния ден по какъв начин ще действа с изборите за митрополит в Сливенска епархия- дали ще анулира касирането им или не. В същото време пред Синода имаше митинг и контрапротест на свещеници и миряни. Едните са против новата разпоредба на Синода за избор на митрополити, другите я поддържат.

Нови правила за избор на митрополити. Те ще бъдат одобрени на днешното съвещание на Светия синод. Очаква се и да бъде анулирано касирането на избора за Сливенски митрополит. Заседанието се организира на фона на митинги пред Синодалната палата.

Все още няма решение за избор на Сливенски митрополит. Не знае дали ще се отхвърли противоречивата нова разпоредба, съгласно която митрополитите ще могат да избират своите събратя. Не се знае дали ще отхвърли касирането на изборите в Сливен и още ще се избере нов митрополит. Не знае и дали ще се насрочат нови избори в Сливенска епархия. При гласуването за новата разпоредба болшинството от митрополитите бяха за нея като се изключи Серафим, Гаврил, Данаил и Йосиф.

От рано сутринта при засилено полицейско наличие има митинг и контрапротест.

" Настояваме изборът, откакто и дядо Николай се съгласи с това, че е законен, да бъде признат този избор и от тези двама претенденти. Синодът да се изкаже, а не да се вменява, че би трябвало да се касира и да се организира нов избор с нова листа или пък да се одобри тази разпоредба, която ни лишава напълно от правото на избор и да бъде назначавам митрополитът. Това ще бъде проблем освен за нас, тъй като наклонността от тук нататък ще има и други кандидатури за митрополити, когато се оваканти някоя епархия, овдовее, както се споделя и това ще бъде казус в църковното право ", сподели Стоян Кралев - гласоподавател към Сливенска епархия.

" Дойдох да изразя насладата си от това да съучаствам в поддръжката на нашия Свети синод да бъдат единни, да бъдат както до в този момент отстояващи постоянно правотата в сплотение, единство, без да позволяват какъвто и да било напън, каквито и да било въпроси ", съобщи Николай Величков - архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия.

Българска национална телевизия: Каквото и решение ли да вземе през днешния ден синодът го подкрепяте?

" Когато вземат единомислещо решение или единомислено решение, когато вземат такова решение те знаят повече от нас обстоятелства, знаят повече от нас условия и каквото и решение да вземат, аз стоя зад това решение ", безапелационен е Николай Величков.

Има огромна възможност на следващия ден в Синодалния параклис да бъде определен нов митрополит. За момента не се знае сред кои ще бъде разногласието.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР