Светият синод определи на 30 юни 2024 г. да бъде

...
Светият синод определи на 30 юни 2024 г. да бъде
Коментари Харесай

Светият синод насрочи дата за избора на Патриарх

Светият синод дефинира на 30 юни 2024 година да бъде призован Патриаршески изборен църковен събор за избор на нов български патриарх.

" Да се изпрати Окръжно до Епархийските митрополити за подготовка и осъществяване на избори на делегати за Патриаршеския изборен събор в Епархиите на 2 юни 2024 година ", показват от Синода.

На 20 юни т.г. да бъде свикано преднамерено съвещание на Св. синод на съображение член 45, алинея 1 от УБПЦ-БП, на което да бъдат определени трима епархийски митрополити – претенденти за патриаршеския трон, които дават отговор на условията по член 40 от УБПЦ-БП.

Синодът дефинира и датите за осъществяване на каноничния избор за Сливенски митрополит, се показва в известие, оповестено на уеб страницата на Българската патриаршия.

В него се оповестява, че се разпорежда на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски трон, да провежда епархийския избор за нов митрополит на Сливен на 19 май.

За 26 май се насрочва изборът за нов Сливенски митрополит, който по традиция е в параклиса в Синодалната палата в София.

Изборът на Сливенски митрополит е основен, тъй като той би трябвало да взе участие във вота за патриарх. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР