Светият синод на Македонската православна църква е готов да признае

...
Светият синод на Македонската православна църква е готов да признае
Коментари Харесай

Македонската църква е готова да признае Българската за църква - майка


Светият синод на Македонската православна черква е подготвен да признае Българската за Църква-майка, в случай че признаем македонската църковна самостоятелност. Това излиза наяве от невиждано писмо на Македонската епископия до Българската патриаршия, показано за първи път в предаването "Вяра и общество с Горан Благоев" по Българска национална телевизия.

Писмото на Македонската православна черква, показано за първи път в предаването "Вяра и общество", е необикновен исторически късмет, съгласно създателя и водещ на предаването Горан Благоев.

За първи път македонската архиепископия приказва за своя църква-майка, за първи път тя публично загатва, че това е БПЦ. Разбира се, от БПЦ се чака тя да признае Македонската архиепископия и коства ми се, че това е един в действителност необикновен исторически късмет, сподели Горан Благоев.

Македонската архиепископия, която датира от края на ВСВ, основава своя черква, непризната и до ден сегашен от нито една православна черква. Според доктор Милен Врабевски, ръководител на фондация "Българска памет" "не от през вчерашния ден Македонската черква декларира, че желае ние да сме нейна църква-майка". "На всеки народен празник да има един български и един македонски духовник. Да разберем, че народите ни са в действителност едно цяло и да градим мостове за бъдещето ни, което е европейско и е за всички", акцентира той.

Любомир Младенов, някогашен шеф на д-я "Вероизповедания" - Министерски съвет, (1997-2002 г.) "гледа на това писмо като един плодовит резултат на всички старания, духовни старания за доближаване на двата народа, с цел да бъдат в една обща народностна общност". "Това е исторически документ, който БПЦ би трябвало да одобри, да одобри подадената ръка и е едно прелестно допълнение към нашия Договор за другарски и добросъседски връзки сред Македония и България", акцентира Любомир Младенов. Решението дали да признае Македонската православна черква, е в ръцете на Българската патриаршия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР