Светият синод на Българската православна църква разпространи съобщение, в което

...
Светият синод на Българската православна църква разпространи съобщение, в което
Коментари Харесай

Синодът разказа какво са си говорили президентът и руският патриарх

Светият синод на Българската православна черква популяризира известие, в което изяснява какво са си говорили президентът Румен Радев и патриархът на Русия Кирил по време на срещата им на 4 март 2018 година на " Дондуков " 2. Тогава съветският патриарх изрази неодобрение, че по време на честванията на Освобождението от османско робство ролята на Русия е била принизена, защото паралелно с нея са били упоменати и представители на други националности, взели участие в Руско-турската война от 1877-78 година.

„ Паметта за героичната битка на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите нации. И по тази причина бих желал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, без значение от политическата обстановка “, сподели съветският патриарх Кирил. Той акцентира, че съветският народ не е имал никаква политическа поддръжка в света, когато е почнал битка за освобождението на България.
Според известието на Синода, публикувано в емисията на Българска телеграфна агенция на британски език, тактично и с достолепие, президентът Радев е уверил предводителя на РПЦ, че българският народ в никакъв случай не е спирал да отдава респект и да показва заслужена признателност към съветския народ, съветската черква и воините на освободителната войска на император Александър II, както и че президентът е изтъквал това във всичките си речи по време на тържествата за Трети март.

В същото време президентът Радев категорично акцентира, че както църквата се бори за душата на всеки човек, по този начин и ние сме признателни за паметта на всеки боец, сражавал се за съветската войска под знамената на император Александър II и е умрял за българската независимост, без значение от националността си:

От Светия синод напомнят, че на срещата в президентството участва българският патриарх Неофит и архиереи от БПЦ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР