Светият синод избра единодушно врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател.

...
Светият синод избра единодушно врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател.
Коментари Харесай

Синодът взе най-тежкото решение: Ето кой избраха за наместник на Патриарх Неофит

Светият синод избра единомислещо врачанския митрополит Григорий за собствен наместник-председател. Митрополит Григорий ще управлява и софийската епархия до избора на нов патриарх, който по право ще е и софийски митрополит.

Новината заяви представителя на Светия синод – старозагорския митрополит Кипиран.
Той разяснява и решението на пловдивския митрополит Николай да не бъде поставян измежду претендентите за нов глава на Българската парвославна черква. Решението на Николай е дефинитивно, сподели митрополит Киприан.
Светият синод се събра на съвещание, с цел да избере наместник-председател, който да ръководи Българската православна черква (БПЦ) до избора на нов патриарх.
Той ще управлява краткотрайно и овдовялата Софийска митрополия.
Също по този начин би трябвало да провежда избора на нов патриарх в границите на идващите до 4 месеца.
Този избор се постанова, откакто българският патриарх и Софийски митрополит Неофит умря на 13 март на 78-годишна възраст. За патриаршеския трон нормално се борят трима претенденти, които би трябвало да дават отговор на няколко условия, предава Блиц.
Междувременно Пловдивският митрополит Николай се отхвърля от присъединяване в тези избори. Това излиза наяве от негово изказване късно нощес, оповестено на уеб страницата на Пловдивската митрополия.
В известието се споделя: „ Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и клевети към наследяването на българския патриаршески трон “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР