Светият синод единодушно реши да съдейства за установяването на канонически

...
Светият синод единодушно реши да съдейства за установяването на канонически
Коментари Харесай

Светият синод реши нашата църква да стане майка на македонската

Светият синод единомислещо реши да спомага за установяването на канонически статут на Македонската православна черква, т.е. Българската православна черква да стане "майка " на македонската черква. Това оповестяват от Българската патриаршия. Светият синод дефинира Синодална архиерейска комисия за договаряния с Македонската православна черква и останалите Поместни православни църкви.

За ръководител на комисията е избран Старозагорският митрополит Киприан. Членовете на комисията са Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.

Преди съвещанието патриарх Неофит разяснява, че българската черква "трябва да поеме протегнатата ръка на Македония ". Докато членовете на висшия клир обсъждаха въпроса, пред постройката на Синода сутринта се организира протест в поддръжка на доближаването на двете църкви. Призивът на хората, които се събраха пред постройката, е Българската черква да признае Македонската православна черква като самостоятелна и да стане нейна "църква майка ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР