Светите 40 християнски мъченици били войници в град Севастия (днес

...
Светите 40 християнски мъченици били войници в град Севастия (днес
Коментари Харесай

Честваме паметта на светите 40 мъченици и на двама светци от град Силистра

Светите 40 християнски мъченици били бойци в град Севастия (днес Сивас в Източна Турция) в защита част от римската армия в IV век. Когато император Лициний почнал гонение против християните, тези бойци незабавно били хванати и затворени от шефа Агрикола.

Отначало той ги похвалил за положителната им работа и им заречен пари, и покачвания, в случай че се отрекат от вярата си. Но един от бойците му дал отговор: " Ако ние не вредим на страната, като следваме Евангелието, а по-скоро й оказваме помощ с нашата изрядна работа, за какво ни обвинявате за вярата ни, която основава положителни хора и води до похвални каузи? ". Агрикола схванал, че няма да успее да ги убеди и по тази причина заповядал да ги изтезават.

После в мразовитата зимна нощ ги хвърлили в студените води на едно езеро. Изтезанието било извънредно, само че мъчениците не склонили да се отрекат от вярата си. Само един от тях се пречупил, само че незабавно го заменил един от стражите, който се включил към безстрашните мъченици. На сутринта всички били в беззащитност от премръзването, по тази причина ги извадили от водата и ги доубили. Това станало в 320 година Скоро след гибелта им почнали да почитат подвига им. А цар Иван Асен ІІ построил в Търново храм в тяхна чест по случай успеха си на този ден - 9 март 1230 година

Днес се уважава паметта и на двама светци, свързани с град Силистра. Единият е страдалец Исихий Доростолски, римски боец християнин от IV век, погубен в града поради вярата си в Христос, написа Българска телеграфна агенция.

Света Димитра е родена в Силистра в 1810 година След следващата руско-турска война фамилията й се изселило в Бесарабия. Там тя се омъжила за съветски боен, само че той умрял в Кримската война. Тогава Димитра станала монахиня и по-късно основала манастира " Въведение Богородично " в Киев. Развила необятна благотворителна активност, подслонявала в обителта и ранените от войните. Починала на 9 март 1878 година

Днес е и събота преди месопустна неделя. Този ден се назовава " задушница ", тъй като в него си спомняме за душите на всички умряли и се молим Бог да им подари безконечен покой. Свързва се с утрешното (в месопустна неделя) спомняне за Страшния съд при Второто Христово пришествие, когато всички ще бъдем съдени от Бог.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР