Светинята беше поставена в Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски“ Мощите

...
Светинята беше поставена в Патриаршеската катедрала Св. Александър Невски“ Мощите
Коментари Харесай

Мощите на Св. патриарх Евтимий Търновски пристигнаха в София

Светинята беше сложена в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “
Мощите на Светия патриарх Евтимий Търновски бяха посрещнати през днешния ден в София, като това става по решение на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) и е обвързвано с интронизацията на новия български патриарх.

Светинята беше донесена от Негово Преосвещенство Величкия свещеник Сионий - свещеник на Троянския и на Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". В храма, на следващия ден след избора на новия български патриарх, който е и Софийски митрополит, ще се състои и неговата тържествена интронизация.

Мощите бяха сложени до чудотворната икона на Майката Божия - " Достойно есть ", като по този метод новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предходник и да измоли от него покровителство и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се реализира на 1 юли, понеделник, в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия.

На 20 юни на свое съвещание, в цялостен състав и с избор с скрито гласуване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като почтени претенденти да заемат патриаршеския трон. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР