Светилището Камъка е защитена област от 1981 г. Смята се,

...
Светилището Камъка е защитена област от 1981 г. Смята се,
Коментари Харесай

Около Малко Търново е пълно с древни светилища

Светилището Камъка е предпазена област от 1981 година Смята се, че преди 2 500 години, тук траките посрещали изгрева на Бога Слънце и изпълнявали своите ритуали. Намира се в местността Каменска бърчина на 10 км. от Малко Търново в посока Царево до пътя за село Граматиково. Простира се върху два декара.

 

За слънчевите скални кръгове тук се допуска, че са употребявани за жертвоприношения на Звездата куче Сириус. Това може и да няма нищо общо с истината, само че каква е тя, остава загадка.

Според антични легенди и митове, Сириус е едно от местата в безкрайния космос, откъдето са пристигнали на земята основателите на хората – извънземни, надарени с божествени качества. Хората ги считали за богове. Пристигналите ускорили еволюцията на индивида и научили хората на всички потребни познания и умения.

 

Светилището съставлява комплекс от забавни формирания на редки за Странджа конгломератни скали. Една от тях е с формата на гъба, в чиято основа има стеснен процеп – тукашното Провирало, за което се има вяра, че избавя от заболявания всеки, който съумява да се промуши през него.

 

Некрополът в местността Пропада към момента не е задоволително изследван и е прелъстителен за иманярите.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР