„Свети Стефан вече 120 години е единствената православна българска желязна

...
„Свети Стефан вече 120 години е единствената православна българска желязна
Коментари Харесай

Желязната царква „Свети Стефан" става на 120 години

„ Свети Стефан " към този момент 120 години е единствената православна българска желязна черква на брега на Златния рог в Истанбул. Тя е осветена на 8 септември 1898 година (по остарял стил) от Екзарх Йосиф.

120 годишният празник на неповторимия храм съответствува с възобновяване му след огромната реорганизация, която бе осъществена с финансовата поддръжка на турската страна (похарчени бяха към 3 млн.евро) и помощта на българската страна.

Реконструираната Желязна черква отвори още веднъж порти за гости на 7 януари т.г., след тържественото разкриване в наличието на премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Снимка: Ладислав Цветков

От началото на годината до момента неповторимата българска черква е посетена от над 50 000 души от България и от всички краища на света, държавни и държавни ръководители, задгранични делегации я посещават публично и не скриват възхищението си от нея.

120 годишният празник на храма ще бъде маркиран с тържествена литургия, която ще се отслужи в неделя отпред с митрополит Киприян.

В двора на църквата тържествено ще бъде открит бюст-паметник на Стефан Богориди, който подарява личния си терен за построяването на Желязната черква. Паметникът ще бъде осветлен на 30 септември 2018 година.
Той е издигнат по концепция и със средства на църковното настоятелство на цариградските българи.

Годишнината през днешния ден се отбелязва с интернационална научна конференция на тематика: „ 120 години българска желязна черква „ Св. Стефан “ в постройката на Българската екзархия, квартал Шишли.

Използвани са материали на Българска телеграфна агенция
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР