Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец е един от великите светии

...
Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец е един от великите светии
Коментари Харесай

Почитаме светец, закрилял бедните и онеправданите

Свети Спиридон, свещеник Тримитунтски Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Честваме го на 12 декември.
Роден е на остров Кипър към 270 година Станал свещеник в кипърския град Тримитунт, взел участие в първия космополитен събор в Никея. Според житието му, изхранвал бедняци и сиромаси и приемал доста странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил доста положителни каузи за християнската религия, да схванат хората нейната добрина и човещина, да повярват в силата на Христовата религия, която оказва помощ и закриля. Точно колкото добър и хуманен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в неволя, тъкмо толкоз смайващи били и чудесата, с които се популяризирал. Разказват, че на фамозния Никейски събор, в разгара на люти диспути, Спиридон, с цел да убеди съперниците си, стиснал керемида в ръка. От единия ѝ край излязъл огън, от другия потекла вода. Починал през 348 г
В средата на VII в. мощите на светеца са извадени и тържествено пренесени в Константинопол. Независимо от дългото време, минало от гибелта му, тялото му се съхранило съвсем без забележими промени, в това число косите, зъбите и цветът на кожата. През 1453 година при завладяването на Константинопол от османците мощите са пренесени на остров Корфу, където се намират и до през днешния ден. На два пъти през годината се сменят одеждите, с които те са облечени. Удивителното в тази ситуация е, че постоянно тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са мощно захабени, като обувките са доста износени и по тази причина и мнозина имат вяра, че и до през днешния ден светецът обикаля по света и оказва помощ на нуждаещите се. Друг изумителен факт, който науката не може да изясни е, че тялото на Свети Спиридон има непрекъсната телесна температура от 36.6 градуса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР