Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец е един от великите светии

...
Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец е един от великите светии
Коментари Харесай

Спиридон Чудотворец

Свети Спиридон, свещеник Тримитунтски Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал свещеник в кипърския град Тримитунт, взел участие в първия космополитен събор в Никея. Според житието му, изхранвал бедняци и сиромаси и приемал доста странници в дома си.

Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил доста положителни каузи за християнската религия, да схванат хората нейната добрина и човещина, да повярват в силата на Христовата религия, която оказва помощ и закриля. Точно колкото добър и хуманен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в неволя, тъкмо толкоз смайващи били и чудесата, с които се популяризирал. Разказват, че на фамозния Никейски събор, в разгара на люти диспути, Спиридон, с цел да убеди съперниците си, стиснал керемида в ръка. От единия ѝ край излязъл огън, от другия потекла вода.

В България Свети Спиридон се тачи като покровител на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и други. Празникът му се отбелязва на 12 декември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР