Свети Силвестър се родил в Рим. Той бил възпитан в

...
Свети Силвестър се родил в Рим. Той бил възпитан в
Коментари Харесай

Св. Силвестър, папа Римски. Преп. Серафим Саровски Чудотворец

Свети Силвестър се родил в Рим. Той бил учтив в светата религия и се учил при презвитера Квирин, както на науки, по този начин и на добра добродетелност. Като достигнал пълноправие, той станал огромен страннолюбец и от обич към Бога и ближните вкарвал в дома си странници, умивал нозете им, нагостявал ги, доставяйки им цялостно утешение. Когато от Антиохия пристигнал в Рим светият мъж и Христов изповедник, свещеник Тимотей, с цел да проповядва тук Евангелието на Христовото Царство, Силвестър го приел в дома си и виждайки светия му живот и слушайки учението му, още повече процъфтяващ в добродетелите и вярата. Като прекарал в дома му година и няколко месеца, Тимотей обърнал от идолопоклонството към истинния Бог доста римляни, за което бил затворен в тюрма от градоначалника Тарквиний.

След дълговременно престояване във вериги и тюрма той бил подложен на побои, само че и по-късно отказал да принесе жертва на идолите, за което бил посечен с меч и приел мъченическа гибел. Блаженият Силвестър през нощта взел светите му мощи и ги погребал с подобаващи погребални песнопения в своя дом. Впоследствие една благочестива жена, на име Теонисия, със свои средства построила храм в чест на свети Тимотей, с благословението на Римския свещеник Мелхиад, който пренесъл в този храм мощите на светия страдалец. Тарквиний повикал блажения Силвестър, изискал от него имуществото, останало след Тимотей, и го принуждавал да принесе жертва на идолите, заплашвайки го със страшни страдания при положение на непокорство. Блаженият, предвиждайки непредвидената скорошна гибел на префекта, му споделил евангелските думи:

" Нощес ще ти изискат душата " (Лук. 12:20), а това, което ме заплашваш, че ще направиш с мене, няма да се сбъдне.

Разгневен от тези думи, префектът заповядал да затворят светеца в стоманени окови и да го хвърлят в тъмница; а самият той седнал да обядва. По време на обяда в гърлото му заседнала рибена кост, която не могли да извадят с никакви средства; като се измъчил от обяд до среднощ, Тарквиний починал, според предсказанието на светеца, и на сутринта околните му отнесли тялото му с рев на мястото на погребението. Вярващите с наслада извели блажения от тъмницата, и от този момент почнали да го почитат освен те, само че и невярващите, тъй като доста от чиновниците при двора на префекта, като видели по какъв начин се сбъднало предсказанието на свети Силвестър, се побояли и падали в нозете му, опасявайки се да не се случи някое злощастие и с тях, както и с господаря им; а други, бидейки уверени от това знамение, напряко се обърнали към Христа.

Скоро по-късно свети Силвестър бил признат в клира на Римската черква и приел презвитерски ранг от папа Марцелин. След гибелта на Римския папа Мелхиад свети Силвестър единомислещо бил определен от всички за папа, и се възкачил на епископския трон. Той бил подложен пред очите на всички като блестящо горяща свещ и пасъл Христовото стадо като нов деятел, насочвайки го с думи и каузи към пасището на спасението.

Като забелязал, че някои членове на клира са не запомнили за длъжността на своето служение и са се заели със всемирски, житейски каузи, той още веднъж ги заставил да се върнат към служение на Църквата, и издал разпореждане никой от отдадените да не се занимава с търговия. Той открил за римските християни нови названия на дните от седмицата. По това време римляните наричали първия ден, който ние назоваваме неделя, ден на слънцето, а останалите дни носели имената на Луната, Марс, Меркурий, Зевс, Венера и Сатурн. Гнусейки се от нечестивите имена на езическите богове, Силвестър заповядал да нарекат първия ден Господен, тъй като в този ден се направило преславното Възкресение на нашия Господ от мъртвите, а останалите дни по този начин, както и до през днешния ден ги назовават римските християни. Той издал и разпореждане за това ­ християните да постят единствено в една събота, в която Христос починал и слязъл в пъкъла, с цел да го унищожи и да изведе оттова нашия предшественик Адам дружно с другите праотци; а в другите съботи забранил да се пости.

По това време в Рим, в дълбока пещера, под Тарпейската канара, се загнездила голяма змия, на която езичниците всеки месец принасяли жертви като на бог; когато тази змия излизала от пещерата, с отровния си мирис отравяла въздуха и доста от живеещите наоколо умирали, най-често деца. Свети Силвестър, желаейки да избави хората от пагубната змия и да ги обърне от безбожието към истинния Бог, събрал живеещите в града християни и им заповядал три дни да постят и да се молят, при което самичък постил и се молил повече от всички. Една нощ му се явил във привидение свети деятел Петър и му заповядал да вземе със себе си няколко свещеници и дякони и да отиде без боязън в пещерата, където живеела змията. При входа на пещерата свещеник Силвестър трябвало да извърши божествена работа, по-късно да влезе вътре и като призове името на Господ Иисус Христос, да заключи там змията, с цел да не излиза в никакъв случай повече. По заповед на апостола светецът тръгнал към пещерата и след осъществяването на божествената работа влезнал и като намерил някакви порти вътре, ги затворил и споделил:

Да не се отварят тези порти до деня на второто Христово пришествие!

Така той затворил змията и вечно й лишил опцията да излезе. Езичниците мислели, че ще бъде обхванат от змията. Но когато видели, че е излязъл изцяло незасегнат, те се удивили; виждайки, че от този момент змията повече не излиза, мнозина познали силата на истинния Бог и се включили към вярващите.

По това време Римското царство управлявал Константин Велики, който още не бил приел свето Кръщение, въпреки и с цялото си сърце да повярвал в Христа. Той издал декрет никой да не дръзва да ругатни Христа и да преследва християните, заповядал да затворят идолските храмове и да прекратят езическите жертвоприношения, а християните, намиращи се в заточение, пуснал на независимост и освободил затворените в тюрма. Заедно с това царят бил деликатен към молителите и изпълнявал всяка обективна молба; той раздавал от своето имение великодушна лепта на бедните. По цялата империя заповядал да по-строят християнски храмове. Христовата Църква от ден дневно се разраствала и цифрата на чедата и се увеличавало, а идолопоклонството намалявало. Това изпълнило с наслада вярващите, които в Рим към този момент били толкоз доста, че желали да изгонят от града всички, които не желаели да станат християни. Но царят забранил това на народа и споделил:

Нашият Бог не желае някой да се обръща към Него, бидейки заставен към това; а когато някой по свое разположение и с положителни планове пристъпва към Него, Той благоволи към подобен човек и милостиво го приема. И по този начин, кой както желае, по този начин да има вяра, с цялостна независимост, и дано едните не преследват другите.

От тези думи на царя народът още повече се зарадвал, виждайки, че той дава на всеки да живее съгласно своята религия, кой както желае.

Радвали се вярващите освен в Рим, само че и по цялата империя, тъй като на всички места правилните, измъчвани за Христа, били освобождавани от оковите и тъмниците, Христовите изповедници се прибирали от изгнание, християните, укриващи се в пустините, се прибирали без боязън в домовете си и гонението на всички места се прекратило.

Но исконният зложелател на християнството ­ дяволът, не понасяйки църковния мир и разпространяващата се светлина на благочестието, внушил на евреите мисълта да се извърнат към достохвалната Елена, майката на царя, живееща тогава в отечеството си Витиния.

Добре е постъпил царят ­ споделили й те, ­ че е оставил нечестието и е разрушил идолските храмове; само че не е добре, че е повярвал в Иисус и Го уважава като Син Божий и истинен Бог, до момента в който Той е бил евреин и магьосник, прелъстяващ хората с всякакви привидения, които предизвиквал със Своята вълшебна сила; Него, като нарушител, след мъчения, Пилат разпънал на кръст. И по този начин, ти, царице, би трябвало да изведеш царя от това подвеждане, с цел да не се прогневи Бог против него и да не му се случи някакво злощастие.

Като изслушала това, Елена документално осведомила своя наследник Константин. Той дал отговор на майка си също с писмо: иудеите, които са й съобщили това, да дойдат с нея в Рим и да влязат в спор за вярата с християнските епископи; която страна победи, значи тази религия е вярна. Когато царицата съобщила за тази заповед на царя, незабавно се събрали голям брой учени евреи, изучили своя закон, познаващи учението на пророците и гръцката философия, и подготвени за спор, и дружно с кралица Елена се отправили към Рим. Сред тях бил един доста умен равин на име Замврий, който освен изучил в съвършенство елинската философия и еврейските книги, само че в това време бил и огромен магьосник. На него евреите възлагали цялата си вяра, мислейки, че в случай че той не победи християните в вербален спор, ще ги порази със своите вълшебни знамения.

Когато настъпил денят на разногласието, царят седнал на престола, съпроводен от целия си синклит, и пред него застанал свети Силвестър с неголяма група съпътстващи го, измежду които били и няколко епископи, пристигнали по това време в Рим. След това влезнали и евреите, 100 и двадесет души на брой, и незабавно почнала сказка, която кралица Елена слушала, седнала зад завесата, а царят и синклитът обсъждали това, което се говорело от едната и от другата страна. В началото евреите поискали с тях да влязат в спор дванадесет най-мъдри християни, само че свети Силвестър им се възпротивил и споделил:

Ние разпореждаме вярата си не на множеството хора, а на Бога, укрепяващ всички, на Когото, призовавайки на помощ, споделяме: " Стани, Боже, и отсъди Твоето дело " 2.

Това са думи от нашето писание ­ възразили иудеите, ­ тъй като нашият оракул ги е написал; ти би трябвало да приказваш с думи от своите книги, а не от нашите!

На това Силвестър дал отговор:

Наистина, на първо време на вас е било обявено писанието на Ветхия Завет и проповедите на пророците, само че в това време те са и наши, тъй като в тях доста се приказва за Христа, нашия Господ. И по този начин, разногласието ни би трябвало да се основава на вашите книги, тъй като, до момента в който вашите книги са станали и наши, нашите са ви непознати, и вие по-скоро ще повярвате на своите книги, в сравнение с нашите. Затова ние, въз основа на вашите книги, ще ви покажем истината, на която вие се противите; такава победа ще бъде по-славна и явна, когато ние, вземайки оръжието от ръцете на врага, го победим със същото оръжие!

Тези думи на епископа ­ забелязал царят ­ са обективни, и в това не трябва да му се възразява; тъй като, иудеи, в случай че християните от вашите книги ви приведат удостоверение за своя Христос Бог, то, несъмнено, успеха ще бъде за тях, и вие ще бъдете изумени със своите лични книги.

Целият синклит изразил хвалба за това решение на царя.

Тогава евреите почнали да приказват на християните следното:

Вседържителят наш Бог в книга " Второзаконие " споделя: " Вижте в този момент, (вижте), че това съм Аз, Аз съм и няма Бог, с изключение на Мене ". Как тогава вие наричате Бог Иисус, Който бил елементарен човек, и Когото нашите татковци са разпънали? Как вие въвеждате трима богове: Отца, в Когото и ние имаме вяра, и Иисус, наричайки Го Син Божий, а третия Бог наричате Дух? Вярвайки по този начин, вие не вървите ли срещу Създателя на всичко, Бога, учещ, че няма други богове, с изключение на Него?

На това боговдъхновеният Силвестър дал отговор:

Ако вие без всяко предрешение и неспокойствие вникнете с мозъка си в Писанието, ще се убедите, че ние не вкарваме нищо ново, когато изповядваме Сина Божий и Светия Дух, тъй като това не са наши слова, а Божие признание, съдържащо се в книгите на Божиите пророци. Преди всичко, оракул и цар Давид, предизвестявайки въставането на вашите отци против нашия Спасител, е споделил: " Защо се вълнуват народите, и хората замислят суетни неща; събраха се дружно срещу Господа и Неговия Христос "? И по този начин, тук, наричайки Го Христос и Господ, той показва не едно лице, а две. А че Христос е Син Божий, за това ни възвестява същият оракул с думите: " Син Мой си Ти, Аз през днешния ден Те родих ". Един е родилият, и различен ­ роденият!

На това иудеите споделили:

Казвайки, че Бог е родил, ти правиш безстрастния буен. Как тогава Синът, роден в несъмнено време и имащ краткотрайно съществуване, може да бъде Бог? Защото думата " през днешния ден " показва несъмнено време и не разрешава да признаем Сина за безконечен Бог.

Свети Силвестър дал отговор:

Ние не споделяме, че във връзка с Бога има място буйното раждане; ние изповядваме, че Божеството е безстрастно и че раждането на Сина е било такова, каквото бива раждането на словото от мисълта. Ние не вкарваме учението за краткотрайно раждане на Сина от Отца, само че имаме вяра в Неговото постоянно раждане, неподлежащо на изискването на времето, тъй като знаем, че Творец на времето е Синът дружно с Отца и Духа, и Той Сам не е зависим на времето. Изразът " Аз през днешния ден Те родих " значи не небесното и предвечно Божествено раждане, а земното, което е имало място в несъмнено време и се е направило в плът, призната поради нашето избавление. Пророкът е знаел, че Христос е предвечен Бог, заради което споделя: " Твоят трон, Боже, е безконечен ". Предвъзвестявайки идното във времето олицетворение, той е споделил: " Син Мой си Ти, Аз през днешния ден Те родих ". И по този начин, с думите: " Син Мой си Ти " Той показва не Неговото краткотрайно, само че предвечното Му раждане; а с думите: " Аз през днешния ден Те родих " значи раждането Му, което се е направило в несъмнено време. Казвайки " Аз през днешния ден Те родих ", пророкът е посочил, че и раждането на Сина, което трябвало да се извърши в несъмнено време, Отец приписва на Самия Себе Си, тъй като то трябвало да стане по Негова воля. Но към този момент даже и изразът " през днешния ден Те родих " демонстрира вечността на Божието раждане, в която няма дейности в предишното и в бъдещето, а единствено в сегашното. За Светия Дух същият Давид свидетелства с такива думи: " посредством Словото на Господа са одобрени небесата, и посредством Духа на устата Му ­ цялата им мощ ". И по този начин, тук той загатва за Три лица: за Бог Отец и за Сина, Когото назовава Слово поради Неговото небесно и безстрастно раждане, и за Светия Дух. И на друго място той споделя: " Светия Твой Дух не отнимай от мене ". И още: " къде да отида от Твоя Дух "? С тези думи пророкът ясно демонстрира, че съществува Дух Светий, Който изпълва всичко. И още споделя: " пратиш Духа Си ­ основават се ". Не е ли казано всичко това от Давид? Но и Боговидецът Моисей в книга " Битие " привежда такива Божии слова: " да сътворим човек по Наш облик, (и) по Наше сходство ". С кого е приказвал тогава Бог, в случай че с Него не е имало друго Лице? Никой няма да каже, че Бог е споделил това на Небесните Сили, тъй като самите думи: " по Наш облик " не дават никакво съображение да се мисли така; не е еднакъв обликът и сходството у Бога и Ангелите, както не са идентични силата и същността им с Бога, само че една е Божията същина, и друга ­ ангелската. И по този начин, би трябвало да предположим, че е имало Някой Друг в беседата, на Когото Бог е споделил думите: " по Наш облик ". Този Друг трябвало да бъде подобен, Който да има една същина с говорещия Бог, изцяло равнозначен с Бога по облик и сходство. Кой би могъл да бъде Този, в случай че не Синът, Който е единосъщен на Отца, еднакъв на Него по популярност и власт, бидейки неизменим облик Божий? Тогава какво ново вкарваме, когато имаме вяра и утвърждаваме, че съществуват Отец и Син, и Свети Дух? И в случай че на езичниците това наподобява необикновено и безпричинно, то не е чудно, тъй като те не познават Свещеното Писание. Но за какво не вярвате в това вие, които изучавате словата на светите пророци, от които няма нито един, който да не е пророкувал за нашия Спасител?

След това свети Силвестър желал по-подробно да приказва за Пресвета Троица, само че царят прекъснал речта му и споделил на иудеите:

Тези слова, които епископът ни предложи от Писанието, по този начин ли се четат, иудеи, и във вашите книги?

Те дали отговор:

Да.

Тогава царят споделил:

И по този начин, в този спор за Пресвета Троица, коства ми се, вие сте победени.

Не, положителни царю ­ възразили иудеите, ­ Силвестър с нищо не ни е победил, в случай че и ние изкажем това, което имаме срещу него; а ние бихме могли да кажем доста, само че виждаме, че е на вятъра да спорим с такова старание за Троицата. Ние сме пристигнали да приказваме не за това, един ли е Бог, или са трима, а за това, че Назарянинът не е Бог. Той не е бил Бог, а човек, роден от хора и живял с неверни хора, ял и пил с митари и както написа за него в Евангелието, той бил изкушаван от дявола, по-късно предаден от учениците си, заловен, подигран, обичай, пропит с жлъчка и оцет, лишен от облеклата си, разграничени сред бойците по чоп, прикрепен към кръст, починал и заровен. Затова, царю, ние приказваме срещу християните, че те вкарват този нов Бог. И по този начин, в случай че те могат да кажат нещо за Него и в случай че имат някакви свидетелства, то дано ни го кажат!

След това почнал да приказва свети Силвестър:

Не трима Богове признаваме ние, иудеи, както ви се коства, само че изповядваме Един Бог, Когото почитаме и на Когото се покланяме, като на Съществуващ в три лица или ипостаси. Вие би следвало да размислите за справедливостта на думите, които ви приведох от вашите книги, в отговор на първия препоръчан от вас въпрос, и във връзка на тях да влезете в спор, само че защото вие в този момент отказвате да приказваме за това, ще побеседваме за нашия Господ Иисус Христос, което и вие сами желаете. Да стартираме със следното. Бог, привел всичко към съществуване, а когато основал индивида и го видял податлив към всяко зло, не презрял погиващото дело на ръцете Си, само че благоволил Неговият Син, пребивавайки неотлъчно с Него (защото Бог е навсякъде), да слезе при нас на земята. И по този начин Той слязъл и като се родил от Дева, станал подзаконен, " с цел да изкупи ония, които бяха под закона ". А за това, че Той трябвало да се роди от Дева, е предсказал божественият оракул Исаия в думите: " ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил ". Това име, както знаете, демонстрира Божието пришествие при хората и в превод на гръцки значи: с нас е Бог. И по този начин, пророкът доста време преди този момент предсказал, че Бог ще се роди от Дева.

Иудеите възразили:

В нашия еврейски текст книгата на оракул Исаия не съдържа в себе си израза " Дева ", само че загатва за " Отроковица " ­ млада жена; вие сте изопачили писанието, като сте написали в своите книги вместо " Отроковица " думата " Дева ".

Светият свещеник Силвесър дал отговор:

Ако във вашите книги е написано не " Девица " а " Отроковица ", то не е ли същото, каквото и девственица? Когато оракул Исаия от лицето Божие споделил на Ахаз: искай за себе си предсказание от Господа, или в дълбините, или във висините, то Ахаз споделил: няма да желая и няма да блазня Господа. Тогава пророкът споделил: " по тази причина Сам Господ ще ви даде предсказание ". Какво? " Ето, Девицата ще зачене ". Ако вие казвате, че пророкът приказва не за дева, а за отроковица и че отроковицата не е дева, то и обещаното от пророка предсказание не може да се назова предсказание, тъй като, в случай че отроковица, която се е омъжила, роди, тук няма никакво знамение, само че нещо напълно нормално. Да роди, без да влиза в общение с мъж, е в действителност чудо; това е неизмеримо дело, превишаващо " законите на естеството ". И по този начин, Тази Отроковица, за Която е написано във вашите книги, е била Дева, тъй като Господ е заречен посредством Нея да даде предсказание, и то точно такова предсказание, че Тя, без да познава мъж, ще роди свръхестествено Сина. И ние не сме изопачили Писанието, написвайки вместо отроковица дева, само че по-скоро тъкмо сме изразили неговата мисъл, с цел да може още по-ясно да се види в това пречудното Божествено предсказание, превъзхождащо човешкото естество. Кой от хората се е родил без мъжко семе, с изключение на Адам, основан от земята, и Ева, сътворена от реброто му? И по кое време е родила жена, без да влиза в общение с мъж? И по този начин, не би имало никакво предсказание, което Бог е заречен да даде ­ точно в случай че тази отроковица не бе заченала в утробата си свръх естеството, а съединявайки се с мъж съгласно естеството ­ и това би било всекидневно за човешката природа. А защото чиста Дева е заченала без мъж от Светия Дух, то и това би трябвало да считаме за ново и преславно Божие предсказание, и в този момент с нас е Бог, според обещанието, свръх естеството роден от чиста Дева.

Но защото роденият от Мария е наименуван не Емануил, а Иисус ­ възразили иудеите, ­ значи той не е оня, който Бог е заречен посредством пророка, а различен.

Свети Силвестър дал отговор:

В Свещеното Писание от време на време вместо името се показва активността на едно или друго лице като да вземем за пример: " наречи му име: магер ­ шелал ­ хаш ­ баз " (грабеж бърза, плячка тича). Ако в реалност никой не е носил това име, то въпреки всичко, защото Христос трябвало да победи враговете и да вземе плячката от тях, вместо името Му от пророка са посочени тези Негови каузи, които трябвало да извърши. В какъв смисъл същият оракул споделя и за Иерусалим: ще се наречеш " град на истина "! Макар и никой да не го е наричал град на правдата, само че всички го назовават с елементарното му име ­ Иерусалим, защото по това време Иерусалим се изправил пред Бога, в пророчеството му било обещано име ­ град на правдата. В Писанието могат да се срещнат и други места, където вместо името се показва някакво събитие. А че Бог е трябвало да обитава с хората, за това послушай пророкуващия Варух: " Този е нашият Бог, и никой различен не ще се съпостави с Него. Той откри всички пътища на премъдростта и я подари на Своя раб Иакова и на Своя любим Израиля. След това Той се яви на земята и живя сред людете ". И за това, че Той е трябвало да бъде изкушаван от дявола, е предсказал Захария: " И ми сподели той Иисуса, великия иерей, който стоеше пред Ангела Господен, и сатаната, който стоеше отдясно нему, с цел да му противодействува. И рече Господ на сатаната: Господ да ти забрани, сатано ". И за залавянето Му било предсказано в Соломоновата книга: " Които умуват погрешно, думаха в себе си... Да нагласим примки за праведника, тъй като той ни е в мъка и се противи на делата ни ". А това, че Той е трябвало да бъде предаден от Своите възпитаници, е предсказал псалмопевецът: " който е ял хляба ми, дигна срещу мене пета ". И за лъжесвидетелите е споделил: " въстанаха срещу Мене лъжливи очевидци ". И за разпятието Му е споделил: " пробиха Ми ръце и нозе. Можеше да се изброят всичките Ми кости ". Същият оракул предсказал и за разделянето на Христовите облекла: " разделят между тях облеклата Ми и за одеждата Ми хвърлят жребие ". И за напояването с оцет и жлъчка той споделил: " И Ми дадоха за храна жлъчка и в жаждата Ми с оцет Ме напоиха ". И по-нататък предвъзвестил за погребението Му: " поставиха Ме в рова на преизподнята ". И Иаков, вашият прародител, предвиждайки това духом, е споделил: " легна и заспа като лъв и лъвче ".

Привеждайки тези и доста други свидетелства на светите пророци за Христа Господа, свети Силвестър победил евреите, тъй като, като Сам Дух Свети говорел посредством устата му, той ясно потвърдил, че Христос е истинен Бог, роден от Дева.

Тогава иудеите споделили:

Каква потребност е имал Бог да се роди в човешка плът? Нима Той не е можел да избави човешкия жанр по различен метод?

Светецът дал отговор:

За Бога няма нищо невероятно, само че дяволът е трябвало да победи този, който преди този момент е бил надвит от него. Бил е надвит индивидът ­ човек, роден не по нормалния ред на естеството, не от мъжко семе, само че основан от земя, и освен това от земя чиста и непорочна, като дева, ­ тъй като тогава тя още не била проклета от Бога и още не била осквернена от кръвта на убития брат, нито от умъртвяване на животни, тъй че тя още не била инфектирана с тлеещи тела, не била осквернена с някакви нечисти и непотребни каузи. От такава земя била основана за нашия предшественик плът, която оживотворило божественото дихание. Но в случай че всезлобният демон победил подобен човек, то било належащо и самият той да бъде надвит от подобен човек. А подобен е нашият Господ Иисус Христос, роден не съгласно обичая и закона на естеството, само че от чиста и свята девическа вътрешност, както Адам произтекъл от незаразена с прегрешението земя. И както Адам бил многолюден от божественото дихание, по този начин и Той се въплътил под Действието на Дух Свети, слязъл върху Пресветата Дева, и станал идеален Бог и идеален човек ­ във всичко, с изключение на в прегрешението, имащ две естества ­ Божествено и човешко, само че в едно лице; и по тази причина човешката природа страдала за нас, а Божеството оставало безстрастно.

При това светецът дал подобен образец:

Когато дървото, огряно от лъчите на слънцето, бива отсечено с секира, с отсичането на дървото слънчевият лъч не се отсича. Така и човешката природа в Христа, съединена с Божеството, претърпяла премеждия, само че тези премеждия не се докоснали до Божеството.

Царят и целият синклит одобрили тези доказателства, приведени от свети Силвестър, и го признали за победител в разногласието, тъй като евреите не могли нищо повече да изрекат срещу Силвестър. Тогава влъхвата Замврий споделил на царя:

Въпреки че Силвестър ни побеждава с думите си, бидейки сладкодумен и умел в беседите, въпреки всичко ние няма заради това да отстъпим от нашия отечески закон и няма да последваме човек, който нашите отци, по общо единодушие, предали на гибел. А че единствено един е Бог, Когото ние почитаме, и няма различен, аз съм подготвен да потвърдя това не със слово, както прави Силвестър, а с дело; единствено заповядай, царю, да доведат тук един огромен и яростен бик, и твое величество и всички присъстващи незабавно ще се убедят, че няма различен Бог, с изключение на нашия Бог.

Един от присъстващите споделил:

Такъв бик има в моето стадо, недалече от градските порти. На него никой не може да постави хомот, нито може да го погали с ръка, нито даже да се допре до него.

Царят незабавно заповядал да доведат този бик. Междувременно, продължавайки беседата, свети Силвестър попитал Замврий:

За какво ти е бик и какво ще правиш с него, когато го доведат?

Замврий дал отговор:

Искам да потвърдя силата на нашия Бог, тъй като, в случай че аз прошепна нещо на ухото на бика, той незабавно ще издъхне. Защото смъртно създание не може да понесе името Божие и не може да остане жив този, който чуе това име. И нашите отци, когато биковете били довеждани за жертвоприношение, казвали това име и те тутакси падали със мощен плач и издъхвали, бидейки, по този метод, подготвени за жертвоприношение.

Свети Силвестър възразил:

Но в случай че това име, съгласно твоите думи, убива всеки, който го чуе, тогава ти по какъв начин си го разбрал?

Замврий дал отговор:

Ти не можеш да знаеш тази загадка, тъй като си наш зложелател.

Когато Замврий дал подобен отговор, тогава царят му споделил:

Ако не искаш да откриеш тази загадка на епископа, тогава открий я на нас, тъй като това дело в действителност е подозрително, с изключение на, в случай че не предположим, че можем да узнаем това име, като го прочетем написано някъде.

Замврий дал отговор:

Нито кожа, нито пергамент, нито дърво или камък или нещо друго може да съдържа върху себе си изображението на това име, тъй като тутакси и пишещият, и това, на което се изписва, погиват.

Кажи ни ­ забелязал царят ­ по какъв начин си го разбрал самият ти? Защото по какъв начин можем да го узнаем, в случай че то не се предава с думи и не се изписва с букви?

Аз, царю ­ дал отговор Замврий, ­ седем дни постих, след което налях чиста течаща вода в нов сребърен умивалник и започнах да се моля; тогава с незабележим пръст върху водата бяха изписани словата, посредством които узнах името Божие.

Премъдрият Силвестър споделил:

Ако ти фактически си разбрал това име по метода, за който приказваш, въпреки всичко, когато го казваш на ухото на някого, не го ли чуваш и ти самият, както и този, на който го казваш? Как самият ти, чувайки го, не умираш?

Влъхвата дал отговор:

Вече споделих, че ти не трябва да знаеш тази загадка, защото си наш зложелател. И каква потребност има от думи, когато е най-добре на дело да се потвърди това, за което приказваш? Избери едно от двете: или ти, като призовеш името на своя Назарянин, умъртви бика, с цел да повярваме и ние в този Назарянин, или аз ще кажа на ухото на бика името на нашия Бог и ще умъртвя бика, тъй че ти ще би трябвало да повярваш в нашия Бог.

Всички присъстващи, като чули това, одобрили решението на Замврий; християните почнали да се двоумят, въпреки че светият свещеник ги успокоявал. Царят споделил на Замврий:

Ти би трябвало на първо време да изпълниш обещанието, тъй като ти даде обещание с една дума да убиеш бика.

Влъхвата дал отговор:

Ако ти, царю, ми заповядваш да направя това, тогава ще видиш силата на моя Бог!

Като споделил това, той се доближил към бика, който едвам можели да водят мощни хора, завързвайки здрави въжета за рога му. Като се доближил към бика, Замврий му прошепнал нещо на ухото и бикът начаса, издавайки мощен плач, се затресъл и паднал мъртъв1. Всички, които видели това, мощно се изумили, а иудеите завикали с оглушителен глас, пляскайки с ръце:

Победихме, победихме!

Тогава свети Силвестър помолил царя да заповяда всички да замълчат и когато се възцарило безмълвие, епископът споделил на иудеите:

Във вашите книги не е ли написано, че всемогъщият Бог е споделил: " Аз трепя и възкресявам, Аз раня и Аз лекувам ".

А те дали отговор:

Да, по този начин е написано.

Тогава Силвестър споделил:

Ако Замврий с Божието име е умъртвил бика, то дано го възкреси със същото име. Защото Бог е Бог, Който прави положително, а не зло, и по Неговата същина за Него е свойствено да правидобро, а не зло, а да прави зло е обратно на Неговото същество; Неговата воля, която е постоянно добра, желае постоянно да прави положително. Понякога се случва Той да накаже някого с нещо за изгода на другите, само че това става не тъй като Той го е желал, само че тъй като бива подбуден към това от нашите злодеяния. И по този начин, в случай че Замврий елементарно е направил това, към което Бог не благоволи заради Самото Си Същество, то толкоз по-лесно може да направи това, което е естествено за Бога. Нека той оживи бика със същото Божие име, с което го е умъртвил, и аз ще се обърна към неговата религия.

Царю! ­ възразил Замврий. ­ Силвестър още веднъж желае да води вербален спор, само че каква потребност има от думи, когато се е направило очевидно дело?

След това се обърнал към Силвестър и траял:

Ако и ти, епископе, владееш някаква мощ, то извърши и ти знамение с името на твоя Иисус!

Ако искаш ­ дал отговор свети Силвестър, ­ аз ще ти покажа силата на моя Христос в това, че посредством приканване на Неговото свято име ще възкреся същия бик, който ти умъртви.

Напразно се хвалиш, Силвестре ­ възразил Замврий, ­ не може да бъде бикът да оживее.

Тогава царят споделил на Замврий:

И по този начин, в случай че епископът въпреки всичко направи това, което по твоите думи е невероятно, ще повярваш ли в неговия Бог?

Замврий дал отговор:

Кълна ти се, царю, че в случай че видя бика оживял, ще изповядам, че Христос е Бог и ще приема Силвестровата религия.

Същото споделили всички иудеи. Тогава епископът, преклонил колене, се помолил старателно и със сълзи на Бога, а по-късно, като станал и издигнал ръце към небето, произнесъл на глас пред всички:

Господи Иисусе Христе, Сине Божий и Боже, Ти, Който можеш да умъртвяваш и да оживяваш, да поразяваш и да изцеляваш, благоволи посредством приканване на Твоето пресвято и животворящо име да оживиш бика, който Замврий умъртви посредством приканване на бесовете, тъй като настъпи времето да се извършат Твоите чудеса за избавление на мнозина; чуй мене, Твоя раб, в този час, с цел да се популяризира Твоето пресвято име!

След молитвата той се доближил към бика и гръмко произнесъл:

Ако проповядваният от мен Иисус Христос, роден от Дева Мария, е истинен Бог, то вдигни се на краката си и като оставиш предходната си жестокост, бъди мирен!

Още щом светецът произнесъл това, бикът тутакси оживял, станал и стоял безшумно и умерено. Светецът заповядал да смъкват въжето от рогата му и споделил:

Иди там, откъдето си пристигнал, и на никого не причинявай щета, само че бъди тих; по този начин ти заповядва Иисус Христос, нашият Бог!

И бикът си тръгнал безшумно, макар че преди този момент бил извънредно яростен. Като видели това, всички възкликнали като в един глас:

Велик е Богът, Който проповядва Силвестър!

Иудеите, дружно със Замврий, дотичали при светеца, прегърнали честните му нозе и го молели да се помоли за тях на Бога и да ги одобри в християнската религия. Също и блажената Елена вдигнала завесата, зад която седяла, слушайки разногласията и гледайки ставащото, излязла оттова и се притиснала към нозете на светеца, изповядвайки Христа, истинния Бог. Всички иудеи, които били тук, отпред със Замврий, и безчислено голям брой народ се обърнали към истинния Бог и се включили към Христовата Църква.

След това празненство на светата християнска религия свети Силвестър прекарал останалото време от живота си в непрестанни писания и грижи за Христовата Църква, и откакто добре управлявал повереното му словесно стадо и достигнал дълбока напреднала възраст, отишъл при Господа. Той прекарал на епископския трон двадесет и една години и единадесет месеца. Сега, в безкрайния живот, дружно с Ангелите, популяризира Отца и Сина и Светия Дух, Единия Бог в Троица, на Когото и от нас да бъде популярност во веки. Амин.

Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски

Преподобни Серафим, Саровският дъртак, бил родом от Курск и произхождал от благочестиви и състоятелни родители, по фамилия Мошнини, принадлежащи към известно комерсиално съсловие в града; той се родил на 19 юли 1759 година и в светото Кръщение бил наименуван Прохор. Баща му Исидор имал огромно старание към Божиите храмове, а майка му Агатия, още повече от мъжа си, била почитана за своето благочестие и щедрост. В третата година от живота си Прохор изгубил татко си и негова единствена възпитателка останала благочестивата му майка, под чието управление той израснал в християнско благочестие, в обич към молитвата и Божия храм.

От ранно детство над блажения се проявявал дивният Божий покров, очевидно акцентирайки в него плодороден Божий фаворит. Веднъж майка му, оглеждайки постройката на църквата, стартирана още от мъжа й, взела със себе си седемгодишния Прохор на самия връх на строящата се камбанария. По нехайство детето паднало от камбанарията. Агатия с смут изтичала, мислейки, че се е пребило до гибел, само че с учудване и наслада го видяла изравен на нозете си, крепко и невредимо. Така над плодородния отрок се изпълнили думите от Писанието: " зло няма да ти се случи, и рана няма да се приближи до твоето тяло; тъй като ще заповяда на ангелите Си за тебе, да те опазват във всички твои пътища: ще те понесат на ръце, да се не спънеш о камък с ногата си " (Пс. 90:10 - 12).

Дивеевската икона на Пресвета Богородица " Умиление ". Източник: http://www.cofe.ru/blagovest.
Дивеевската икона на Пресвета Богородица " Умиление ". Източник: cofe.ru.
В десетата му година почнали да учат Прохор да чете и написа и той почнал бързо да усвоява църковния език, показвайки ярък разум и памет, и в същото време украсявайки се с благост и примирение. Но ненадейно се разболял тежко, тъй че домашните му не се надявали да оздравее. В това тежко за него време Прохор видял в сънно привидение Пресвета Богородица, Която дала обещание да го посети и да го изцели от заболяването му. Скоро думите на Божията Майка се сбъднали. По това време през Курск минавало кръстното шествие отпред с чудотворната икона на Пресвета Богородица " Знамение ". Поради дъжда и калта кръстното шествие, с цел да редуцира пътя си, минало през двора на Мошнина. Благочестивата Агатия побързала да изнесе бол
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР