Свети Онисим бил роб в дома на Филимон, жител на

...
Свети Онисим бил роб в дома на Филимон, жител на
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети апостол Онисим

Свети Онисим бил плебей в дома на Филимон, гражданин на фригийския град Колоса, Мала Азия, който свети деятел Павел привлякъл в християнската религия. Но след време робът Онисим скрито напуснал господаря си и отишъл в Рим, с цел да живее неусетно измежду тълпите плебеи. Там в към 61 година той срещнал деятел Павел, който тогава бил под домакински арест в столицата и очаквал императорски съд. 

Като доста други хора и Онисим бил извоюван от апостола за избавителната религия и се покръстил. Оттогава той се посветил да служи на църквата и християните. Но като избягал плебей Онисим бил изложен на непрекъсната заплаха за живота си. Затова деятел Павел го изпратил назад при тогавашния му стопанин с писмо, в което поръчва на Филимон да го одобри към този момент не като плебей, а като брат в Христос, т.е. да му подари свободата, което можел да стори единствено господарят на един плебей. 

Писмото е непокътнато измежду Павловите 14 послания в сборника на Новия завет. И въпреки да е напълно малко, то постигнало своята цел. Филимон освен дал прошка на Онисим, само че и му дарил свободата. А той траял с старание и лоялност да се труди за събратята си християни в Колоса. 

Според преданието Онисим ходил да проповядва Божието слово и в далечни страни, а след години бил подложен за свещеник в град Ефес (трети по ред след деятел Тимотей и свети Йоан Богослов). Св. Игнатий Богоносец загатва за него в едно от своите послания като за човек благоверен и деятелен, който старателно изпълнявал отговорностите си. Защото Онисим обърнал доста езичници към Христос, подкрепял вярващите посредством поуки и персонален образец на благодетелен живот.

По времето на император Траян , когато почнало гонение срещу християните, Онисим бил хванат и малтретиран, тъй като не приел да се отхвърли от своята религия, на която посветил живота си. След доста и жестоки изтезания бил обезглавен в 109 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР