Свети Николай е един от най-почитаните светци не само у

...
Свети Николай е един от най-почитаните светци не само у
Коментари Харесай

Отец Спас: Чествайте свети Николай, а не трапезата

Свети Николай е един от най-почитаните светци освен у нас, само че и в цялото православие.

Честваме празника на светеца, само че не каним самия светец на тази софра. Не е вярно да свързваме Никулден с трапезата.

Това съобщи в изявление за БГНЕС протойерей Спас Рангелов от църквата „ Рождество Богородично “ в София.

Свети Николай е един от античните светии, живял е през III-IV век, взел участие е на Първия космополитен събор, когато светите отци на Църквата се събират да решат казуса с арианството. Това е първият по-сериозен догматичен църковен проблем. На Първия космополитен събор се сформират първите членове на Символа на вярата, които и до през днешния ден изповядваме.

„ Свети Николай е дивен светец, тъй като извършва думите на Иисус Христос в цялост. Произхожда от богато семейство, разпродава цялото си имущество, и получените пари употребява за щедрост. Неговата активност не е легенда, а действителна история “, съобщи отец Спас.

Една от тези истории е обвързвана с татко и неговите три дъщери, които той не е можел да устоя, и по тази причина взема решение да продаде. Разбирайки това, свети Николай скрито се промъква, и тук историята е предадена по два метода. Според първия той подмята три кесии – по една за всяка от трите девойки, тъй че да може да ги избави от непочтеност, и татко им да не ги продаде. Според втория вид свети Николай се е качил на покрива, и ги е пуснал през комина.

„ Това ни припомня за един по-съвременен воин Дядо Коледа или Санта Клаус, само че първообразът е свети Николай. Индустрията през последните десетилетия основава облика на свети Николай като Дядо Коледа. В по-старите времена хората са отдавали респект на свети Николай като светец, който е раздавал своите пари от продадения парцел. Впоследствие обаче той е сменен, за жалост, от този фиктивен воин - Санта Клаус “, описа отец Спас и добави, че точно свети Николай е в основата, той твори чудеса, и даже е възкресявал хора с молитвата си. „ По тази причина би трябвало да се обръщаме към него и да помним, че той е първообразът. Да знаем истината! “, добави свещеникът.

Празникът на свети Николай съответствува с Рождественския пост. Обикновено постът се свързва с храна. „ Свети Василий ни споделя каква е изгодата, в случай че ти не ядеш месо, само че изяждаш брата си. В основата не е храната, а духовният пост. Лишението от храна е в помощ на духовния пост, духовният пост би трябвало да бъде комплициран преди всичко, а телесният – на второ “, сподели протойерей Спас Рангелов.

Празникът на свети Николай се свързва с трапезата, както е и на Рождество Христово, както е и на Великден, само че това не е вярно. „ Често вършим по този начин, че честваме празника на светеца, само че не каним самия светец на тази софра. Т.е. концепцията на празника е да отидем рано сутринта на свещенодействие, да вземем причестяване, да съблюдаваме поста в цялост, да се изповядаме. Трите значими неща са пост, изповед и причестяване. Когато дойдем на богослужението и уважим паметта на светеца, тогава сме в пълнотата. Първо сме пристигнали на Божествената софра, по-късно сме отишли на нашата човешка. Ние не я изключваме, само че не би трябвало да акцентираме напълно на нея. Това не значи, че би трябвало да имаме избран тип риба на масата. Бихме могли да имаме и по-скромна софра. Важна е молитвата! “, акцентира отец Спас.

Същото се отнася и за идните празници по Рождество Христово, когато се поставят четен или нечетен брой ястия. Това не е значимо, значима е молитвата! В тази връзка отец Спас напомни историята на двете сестри Марта и Мария, които посрещат Христос. „ Мария застава в краката на Христос, и, плачейки, измива нозете му, бършейки ги с косите си. Тогава Марта се сърди на своята сестра и споделя на Христос: Господи, кажи й да пристигна да ми помогне. Тогава Христос и дава отговор: Марто, Марто, ти за доста неща се грижиш, но единствено едно е потребно и Мария избра положителната част. И ние, като пристигна време за подобен празник, би трябвало да знаем, че не би трябвало да бъдем като Марта, да се грижим за трапезата, да я създадем богата, да бъде огромна, а би трябвало да бъдем като Мария – да изберем положителната част, както ни споделя не какъв да е, а самият Христос. Да се помолим, да сме на богослужението, да отдадем първо Божието Богу и по-късно всичко останало “, описа отец Спас Рангелов, протойерей в църквата „ Рождество Богородично “ в столичния квартал „ Лагера “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР