Свети Никита бил от народа на готите, които през III

...
Свети Никита бил от народа на готите, които през III
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Свети великомъченик Никита Готски

Свети Никита бил от народа на готите, които през III век се заселили от двете страни на река Истър (Дунав) и от своя допир с византийската империя и нейната просвета последователно почнали да одобряват християнството. В средата на IV век готският свещеник Улфила (Вулфила) превел Свещеното Писание на готски език и това още повече помогнало за християнизирането на народа му.

Никита живял по времето на император Константин Велики , в първата половина на IV век. Още като дете той бил въведен в християнската религия от готския свещеник Теофил (участвал в Първия космополитен събор в град Никея), който постоянно му напомнял думите на свети деятел Павел: " Пребъдвай в това, на което си теоретичен и което ти е поверено, като знаеш от кого си научен; ти и от детинство знаеш свещените Писания, които могат да те създадат умен за избавление посредством вярата в Иисус Христос ".

И Никита в действителност по този начин постъпвал. Като просветен християнин, с въодушевените си слова той обърнал мнозина от своите сънародници към вярата във въплътения Божи Син Иисус Христос и непрестанно работел за укрепването на тази религия сред тях. Но готският водач Атанарих, който бил богохулник, почнал гонение на християните измежду своя народ.

Свети Никита самоуверено защитавал християнските истини и неговите едноверци били подготвени да пожертват живота си за своята избавителна религия. Най-напред бил хванат Никита, който с разнообразни мъчения насилвали да се отхвърли от Христос и по този начин да се повлияе на останалите християни измежду готите да се откажат от вярата си. Но нищо не било в положение да пречупи неустрашимия изповедник. Тогава мъчителите решили да изгорят мъченика на клада. Сред пламъците Никита предал душата си на Бога. Но тялото му като по знамение не било овъглено от огъня и християните го погребали с огромна респект.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР