Свети Моисей бил етиопец и затова е наречен Мурин, т.е.

...
Свети Моисей бил етиопец и затова е наречен Мурин, т.е.
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобния Моисей Мурин

Свети Моисей бил етиопец и по тази причина е наименуван Мурин, т.е. Черния. Живял през IV век. На млади години бил плебей на богат земевладелец, само че избягал от господаря си и се включил към тайфа разбойници. Заради огромната си физическа мощ не след дълго станал техен лидер. Но един път, преследван от управляващите поради многото си закононарушения, той отишъл и се скрил в пустинята, където живеели монаси отшелници.

Няколкодневното другарство на Моисей с тези свети мъже го предиздвикало да осъзнае какъв брой пагубен е пътят, по който вървял през последните години. Той бил осенен от Божията берекет, последователно стигнал до надълбоко разкайване и поискал да изкупи огромните си грехове. Вътрешната му смяна била коренна и доста скоро той достигнал смирението и покаянието на великите отци на пустинята. Приел свето кръщение и траял да се подвизава с огромно примирение и самоосъждане за предходния си грешен живот. Според преданието след време се удостоил и със духовнически ранг. До последния си мирис той горчиво плакал за греховете си и се считал за по-нисш освен от останалите хора, само че и от неразумните твари.

От примирение преподобният Моисей отбягвал славата и почестите на хората и по тази причина се стремял да не поддържа връзка с посещаващите го миряни, въпреки и да бил гостолюбив по душа. Но той с подготвеност приемал всички братя от близките постници и скитове, които идвали при него за съвет и поддръжка в монашеския героизъм. Наложил си и подобен обет: нощем излизал, събирал оставените свободни съдове при килиите на отшелниците и им носел вода от отдалечен бунар.

В към 400 година, когато бил 75-годишен, разбойници бербери нахлули в пещерата, където се подвизавал, и го умъртвили с ножове дружно с шестима негови събратя монаси.

Чернокожият светец Моисей Мурин се уважава и като настойник на африканците, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР