Свети Михаил живял през VIII-IХ век. Произхождал от знатно семейство

...
Свети Михаил живял през VIII-IХ век. Произхождал от знатно семейство
Коментари Харесай

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

С вети Михаил живял през VIII-IХ век. Произхождал от знатно семейство от град Синада, област Фригия, Мала Азия. Усърдно изучавал свещените науки, а по-късно отишъл да продължи образованието си в Цариград. Там се срещнал с известния свещеник Теофилакт, след това Никомидийски свещеник.

Двамата се подвизавали няколко години в манастир край Черно море, учреден от патриарх Тарасий. Сам патриархът оценил добродетелния живот и високото им обучение, и ги ръкоположил за свещеници. По-късно Теофилакт бил определен за свещеник на Никомидия, а Михаил - за свещеник на Синада. 

И в това свое служение Михаил се отличил с усърдна и самоотвержена работа. Бил самоуверен герой за православната религия, проповядвал, наставлявал и помагал на бедните, болните и слабите. Когато император Лъв Арменец оповестил гонение против феновете на светите икони, Михаил самоуверено се противопоставил на тези дейности на самодържеца. Заедно с Теофилакт Никомидийски и още няколко епископи отишли в двореца и изобличили императора разколник поради поддръжката му за иконоборството. Разяреният император заповядал да ги заточат в разнообразни елементи на страната.

Свети Михаил не престанал да изобличава еретиците, само че заплатил за това с заточение до края на живота си. Упокоил се надалеч от своето паство в 818 година

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР