Свети Макарий Египетски е роден през 301 г. в Горен

...
Свети Макарий Египетски е роден през 301 г. в Горен
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобния Макарий Велики и на свети Марк Ефески

Свети Макарий Египетски е роден през 301 година в Горен Египет.

30-годишен се отдръпнал в Нитрийската пустиня (в падината Уади Натрун западно от делтата на река Нил) и там се подвизавал като аскет цели шестдесет години. От самото начало Макарий се отличил с огромно старание в монашеския живот, по тази причина още в млада възраст бил възприеман от всички като нравствен дъртак (наставник). Всички го търсели за препоръки и директиви. На 40 години бил ръкоположен за духовник и поради добродетелния му живот Бог го удостоил с дара на изцеления и проницателност.

Свети Макарий непрекъснато общувал с Бог в своите горещи молебствия. Няколко пъти се срещал със свети Антоний Велики, от който почерпил нравствен опит. Прокопал в пясъка под килията си подземно помещение за молилня и там прекарвал всеки ден доста часове в молитвеното си предписание (лична поредност от молебствия, песнопения и поклони, които християните изпълняват). Заради отстояването на православната религия подвижникът на напреднала възраст бил подложен на гонене от арианския свещеник на Александрия Лукий, който го заточил на остров в река Нил. Завърнал се по-късно в своята обител, преподобният Макарий умрял в мир през 391 година, на 90 години, като оставил памет за популярен подвижник.

Свети Марк Ефески е роден през 1392 година в Цариград, споделя бТВ. Бил талантлив юноша и получил положително обучение. Запознал се с учението на исихазма и на 25 години станал духовник. Изявил се като отличен богослов и химнописец. През 1436 година бил определен за митрополит на Ефес. Участвал във Фераро-флорентийския събор за сплотяване на Източната и Западната черква, където единствен със мощни доводи се противопоставил на безпринципното обединяване. Така унията била осуетена и от този момент Марк Ефески е уважаван като бранител на православието. Починал в 1444 година на 52 години.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР