Свети Козма бил роден в Йерусалим и живял в VIII

...
Свети Козма бил роден в Йерусалим и живял в VIII
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобния Козма Маюмски

Свети Козма бил роден в Йерусалим и живял в VIII век. Останал сирак в ранна възраст, той бил осиновен от християнина Сергий, почитан чиновник в арабския халифат и татко на свети Йоан Дамаскин. Двете момчета, Йоан и Козма, израснали дружно в Дамаск.

Междувременно Сергий освободил от иго у сарацините учения духовник от Калабрия Козма и го взел за преподавател на надарените и ученолюбиви деца. Монахът Козма ги учил на богословие, философия, изразителност, математика, само че също на музика и лирика. Под негово управление Йоан и Козма се образовали ослепително. После през 732 година отишли в Йерусалим, където и двамата станали монаси в манастира на св. Савва Освещени.

Там се занимавали с богословски писания, пишели богослужебни текстове и съчинявали музиката за тях. Заедно те помогнали за отбраната на Църквата против иконоборческата разкол, която по това време интензивно се разпространявала. Но главно занятие на Козма било съставянето на църковни песнопения, с които се обогатило християнското свещенодействие, и останал прочут в историята на Църквата като песнописец. Но той също с огромно умеене изпълнявал църковните песни, написа Българска телеграфна агенция.

След мъченическата гибел на Маюмския свещеник свети Петър, погубен от мохамедани през 743 година, Козма бил определен за свещеник на Маюма, пристанищния град на антична Газа в Палестина. И като свещеник Козма траял да твори църковни химни. След поетичните и певчески достижения той най-вече се отличил с персоналните си качества на благодетелен свещеник. Старобългарски църковен текст го възхвалява като " умен, преклонен и мирен, спокоен и сладкодумен, привлекателен и чистосърдечен, нравствено чист и правоверен ". Заради всички тези негови добродетели след гибелта му бил приет за светец на Църквата.

Преподобният Козма се упокоил в дълбока напреднала възраст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР