Свети Григорий Богослов е бил майстор на словото и на

...
Свети Григорий Богослов е бил майстор на словото и на
Коментари Харесай

Григоровден е днес

Свети Григорий Богослов е бил занаятчия на словото и на поетическата тирада. Заедно със Свети Василий Велики и Свети Григорий Нисийски образуват тризвездието на тримата Кападокийци.

Сведенията за живота на Григорий Богослов идват, както от хрониките на Василий Велики и Йероним, по този начин и от личните писания на светеца като автобиографичните му стихове и писма.

Свети Григорий е роден в Арианз, региона Кападокия към 330 година Заедно с по-малкия си брат Кесарий се образова в Назианз, където за първи път се среща с Василий Велики. След това отпътува за Александрия, където брат му изучавал медицина.

През 349 година Григорий Богослов отпътувал за Атина. Тогава светеца повторил обета си към Бог, откакто по знамение бива избавен от смъртоносните вилнеещи талази на морето.

 Thinkstock

В елинската столица Григорий и Василий се отдават на науките. След като приключват образованието си, двамата светци се връщат по родните места, като Григорий е решен да отдаде живота си на Бог.

Светецът прекарал доста нощи в молебствия и даже желал да се отдаде на пост в пустинята Понт, само че родителите му не му разрешили.

На 27 май 380 година Свети Григорий Богослов е разгласен за цариградски архиепископ на църквата Свети Апостоли от император Теодосий І. Съмнителни интриги обаче го принуждават да напусне престола си и да се върне в наследственото си имение в Арианз, където се отдава на благочестие.

Остатъка от дните си светецът прекарва в мълчание до гибелта си през 390 година

Православната черква го уважава поради философските му проповеди. От неговите слова се е учил и Свети Константин – Кирил. В житията за неговия живот Григорий Богослов е описван като извънредно богоотдаден, богосъзерцателен и правоверен човек.

Приживе светецът се отнасял състрадателно с бедните и по всевъзможен метод се опитвал да облекчи страданията им. Дори е успявал да убеди властващите да се разкаят за греховете си.

На днешния ден имен ден честват всички, които носят имената Григорий, Григор и Гриша. Името значи бодърстващ.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР