Свети Галактион и съпругата му Епистима живели в Сирия в

...
Свети Галактион и съпругата му Епистима живели в Сирия в
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Галактион и на съпругата му Епистима

Свети Галактион и брачната половинка му Епистима живели в Сирия в средата на III век по времето на император Деций. И двамата произлизали от езически фамилии. Но родителите на Галактион се срещнали с един християнски просветител на име Онуфрий. Той им приказвал за Божия Син Иисус Христос, Твореца на всичко очевидно и невидимо, Който се въплъти и стана човек, с цел да изкупи цялото човечество от властта на прегрешението и гибелта. Така те повярвали в Спасителя на света и се покръстили, след това и синът им Галактион бил учтив в тази религия и станал добър християнин.

Младежът бил теоретичен да обича Бога и да съблюдава Неговите нравствени повели, да обича и близък си като себе си. А когато пристигнало време да се ожени, Галактион се постарал да запознае красивата госпожица Епистима с вярата в Христос и едвам тогава те се оженили.

Животът им бил отдаден на вярата в Бога. Били за образец с добротата си, а с огромните саможертви за нуждаещите се те привлекли доста хора към вярата в единия същински Бог, споделя Българска телеграфна агенция.

В средата на III век християните към този момент наброявали стотици хиляди в рамките на цялата империя. Те отказвали да се покланят на измислените божества и по тази причина Деций оповестил непочитането на държавния фетиш към Юпитер и личността на императора за измяна против властта. Това дало мотив да бъде подхванато всеобщо гонене, известно като " Дециево гонение ". В него мнозина починали като мъченици. Тогава точно потърпевши Галактион и Епистима. Отначало те се отдръпнали за известно време в пусти места с вярата, че гонението ще престане и те ще се върнат към спокойния живот в служение на ближните, само че преследването достигнало и до тези места. Галактион и брачната половинка му Епистима уверено отказали да се покланят на идолите, по тази причина били изтезавани грубо и най-после ги обезглавили в към 250 година


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР