Свети Фотий се родил в Цариград около 820 г. от

...
Свети Фотий се родил в Цариград около 820 г. от
Коментари Харесай

Красиви и изпълнени с огън и светлина имена да почерпят днес

Свети Фотий се родил в Цариград към 820 година от богат и благороден жанр. Баща му се казвал Сергий, а майка му - Ирина, чийто брат бил женен за сестрата на византийската императрица Теодора. Родителите на Фотий страдали изповеднически за своето намерено иконопочитание по времето, когато византийските императори били иконоборци.
Фотий получил най-хубавото обучение на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия. Той бил учител в популярната Магнурска школа в Цариград, където се учел славянският равноапостол Константин - Кирил Философ и малко по-късно - българският цар Симеон Велики. Фотий заемал високи служби в страната, на най-вече обичал да се занимава с науките.

Заради изключителните си дарования и високото си обучение той бил подложен през 858 година за цариградски патриарх. Патриарх Фотий насърчил Константин Философ да стане християнски мисионер на славяните. Той написал до българския цар Борис І обстойно обръщение върху християнската религия и живот.

Патриарх Фотий се борил срещу изопачаванията на християнството и постоянно влизал в различие с византийските императори. В взаимозависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и отново възстановяван на патриаршеския трон, до момента в който най-сетне умира в изгнание на 6 февруари 891 година.

Свети Фотий оставил богато книжовно завещание, с помощта на което узнаваме за съчинения на антични свети отци, които той имал на разположение, само че до нас не са стигнали. Приснопаметният йеромонах Неофит Рилски е превел от гръцки житие и работа в чест на св. патриарх Фотий. Тази книга е напечатана в Цариград през 1849 година.

Днес честват всички, носещи светлина в името си: Огнян, Огняна, Светла, Светлин, Пламен, Пламена, Фотий.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР