Свети Даниил е роден през 410 г. в село Марута

...
Свети Даниил е роден през 410 г. в село Марута
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобни Даниил Стълпник

Свети Даниил е роден през 410 година в село Марута край град Самосата на река Ефрат в Сирия. Родителите му нямали деца и в молитвите си към Бога за рожба те дали обещание да посветят в работа на Бога детето, което би им се родило. А когато се сдобили със наследник, който кръстили Даниил, те го отгледали с огромна обич и трудът им не бил безрезултатен.

Даниил от дребен желаел да служи на Бога и в Негово име да оказва помощ на всички хора да вървят по пътя на спасението посредством вярата в Иисус Христос. Боговдъхновеният юноша ходел по села и градове и разяснявал Евангелието на дребни и огромни. Но в избран миг почувствал потребност да се посвети на нравствен героизъм. Затова отишъл в един манастир, където се отдал на молитва, проучване на Свещеното Писание и практикуване в смирение и примирение.

След няколко години поискал да се поклони на светите места, където Спасителят живял и страдал. Но игуменът го задържал и не му дал благословение да отиде. Старецът решил, че Даниил още би трябвало да се готви за персоналния си героизъм.
А един път, при едно пътешестване с игумена на манастира, Даниил срещнал свети Симеон Стълпник и бил запленен от подвига му. Когато игуменът на манастира умрял, Даниил се върнал при Симеон и го помолил за съвет какво да прави. Стълпникът го посъветвал да отиде в Цариград и Даниил се открил в покрайнините на един храм край Мраморно море, отдаден на свети архангел Михаил.

Там си построил висок дирек (вид тясна кула) и се настанил на върха навън. Подвизавал се в непрестанна молитва и се борел със пристрастеностите си. Бог му дал подарък на знамение и извършване на чудеса в Негово име. Край стълба му постоянно идвали хора за съвет и директиви. Подвижникът оказал помощ на мнозина от тях да реализират избавление в Иисус Христос. Упокоил се на 80-годишна възраст.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР