Светещите пътни знаци, поставени преди около година и половина пред

...
Светещите пътни знаци, поставени преди около година и половина пред
Коментари Харесай

Шофьори в ступор! Диана Русинова: Светещите знаци пред „Витиня“ и „Ечемишка“ са опасни

Светещите пътни знаци, сложени преди към година и половина пред тунелите „ Витиня “ и „ Ечемишка “ на автомагистрала „ Хемус “, се оказаха на ниска цена отпадък. Това съобщи ръководителят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.
Тези знаци бяха инсталирани, откакто ремонтите на тези два тунела завършиха. Изискванията към сходен тип знаци са многочислени: да светят по-слабо през нощта, с цел да не заслепяват водачите и по-силно денем, с цел да се виждат, при удар в тях да не се разделят на части, да се виждат под всевъзможен ъгъл и други
„ Но най-много те би трябвало да имат маркировка за сходство с европейските условия, каквато те нямат “, съобщи Русинова.
Те светят с идентична мощ денем и през нощта, не се виждат добре и един от тях към този момент е отчупен от удар огледало на камион в него, заради което е свален неотдавна.
Организацията е водила дълга преписка с Министерство на регионалното развитие и пътната организация още при служебното държавно управление и е получила странни съгласно Русинова отговори. „ Те ни споделиха, че знаците са под режим „ доброволна сертификация “, т.е. производителят може самичък да си ги изпита. Но от Българския институт по стандартизация са дали отговор, че това не е правилно – всички пътни знаци наложително би трябвало да имат документ и отговарящият орган за него е самото районно министерство “, сподели Русинова, представена от „ 24 часа “.
Европейският център за транспортни политики към този момент е изпратил отчет от над 200 страници до прокуратурата, която би трябвало да ревизира случая. Според Русинова неправителствената организация е изпратила неотдавна отначало въпрос до Министерство на регионалното развитие след промяната на държавното управление и е получила напълно разнообразни отговори – че са инсталирани от друга компания, а не от посочената по времето на министерстването на арх. Иван Шишков.
„ Ние изпратихме писма да сръбския и до гръцкия производител на тези знаци и те ни предоставиха предложения. Гръцкият производител желае за 1 подобен знак 958 евро, а сръбският – 1750 евро. А съгласно данните на АПИ те са коствали на българския поданик сред 9 хиляди и 10 хиляди лв. “, уточни Русинова.
Щетата за обществото е, че са изхарчени пари за некачествени светещи пътни знаци, които са и рискови.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР