Светата Христова мъченица Антонина пострадала в град Никея* при царуването

...
Светата Христова мъченица Антонина пострадала в град Никея* при царуването
Коментари Харесай

Св. мъченица Антонина

Светата Христова мъченица Антонина потърпевша в град Никея* при царуването на Диоклетиан и Максимиан.

Град Никея се намирал в малоазийската област Витиния, в северната част на Мала Азия, на брега на Мраморно и Черно море. В историята е прочут с това, че в него са се състояли Първия и Седмия Вселенски Събор. Бел.ред.

През 284 година Римската империя се разделила на Източна, ръководена от Диоклетиан, и Западна, от 285 година намираща се под властта на августа Максимиан Херкул. Но тук би трябвало да разбираме не Максимиан Херкул, а Максимиан Галерий, който бил съуправител на Диоклетиан на изток, негов шурей и след това негов правоприемник (305-310 г.). Макар и откритото гонение против християните да е почнало от 303 година, само че още няколко години преди този момент Галерий преследвал християните персонално. Бел.ред.

Тя вярвала в Христа и за нея донесли на Максимиан, че е християнка.

Света Антонина била доведена в Никея и без боязън изповядала пред императора своята религия. За да я принудят да се отхвърли от Христа и да принесе жертва на идолите, я подложили на жестоки мъчения, само че тя не се покорила на желанието на мъчителите и била затворена в тюрма.

Скоро по-късно Максимиан заповядал да я изведат от тъмницата и още веднъж почнал да я принуждава да се отхвърли от Христа, само че и този път тя не послушала императора.

Тогава Максимиан наредил да я окачат на дърво и да я стържат по ребрата. Докато я мъчели, света Антонина от самото начало изобличавала заблуждението на императора и проповядвала Христа. Виждайки това, Максимиан заповядал на палачите да снемат облеклата й и да я бият по тялото. Но когато палачите поискали да изпълнят заповедта на императора, се явили ангели и пазейки светата мъченица, подложили на мъчения самите мъчители. След това положили светицата върху нажежено желязно легло, само че тя останала невредима. Тогава я хвърлили завързана в чувал в Никейското езеро.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР