Светът закипя от спекулации дали Индия ще премахване официалното използване

...
Светът закипя от спекулации дали Индия ще премахване официалното използване
Коментари Харесай

Индия се прекръства на Бхарат?

Светът закипя от спекулации дали Индия ще унищожаване формалното потребление на британското наименование на страната. Фактите са: водачите на страните, които този уикенд ще вземат участие в срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, получиха покана за публична вечеря, подписана от „ президента на Бхарат “.
Правителството на министър-председателя Нарендра Моди работи за унищожаване на остатъчните знаци на английското ръководство от визията на Индия, политическите институции и историческите книги, само че това може да е най-сериозният ход до момента, написа през вчерашния ден The Guardian. 
Самият Моди нормално назовава Индия Бхарат, дума, датираща от античните индуистки трудове, написани на санскрит, и едно от двете публични имена за страната съгласно нейната конституция.
Членове на неговата индуистка националистическа ръководеща партия, Bharatiya Janata Party (BJP), по-рано са водили акция против потреблението на името Индия, наложено по време на английското завладяване.
Правителството свика особено съвещание на Народното събрание за по-късно този месец, но дневният ред остава в неопределеност. Но в News18 бе обявено, че неназовани държавни източници са удостоверили информация за идна специфична резолюция, направена от BJP, която ще предложи името Бхарат да се наложи като публично.
Шаши Тарур, от опозиционната Конгресна партия, сподели в X, обществената медийна платформа, известна преди като Twitter: „ Надявам се, че държавното управление няма да бъде толкоз неуместно, че изцяло да се откаже от „ Индия “. Трябва да продължим да използваме и двете думи, вместо да се откажем от претенциите си за име, което мирише на история, име, което е прието по целия свят. “
Бившият играч по крикет в Тест Вирендър Сехваг сподели, че приветства вероятността за смяна на името и прикани борда по крикет на Индия да стартира да употребява Бхарат в униформите на тима. Той написа: „ Индия е име, обещано от британците (и) от дълго време закъсняваме с връщането на истинското име „ Бхарат “.
В продължение на десетилетия индийски държавни управления от всички цветове на политическия набор се стремят да заличат следите от английската колониална ера, като преименуват пътища и даже цели градове. Процесът се ускори при държавното управление, ръководено от Моди, който в обществени речи акцентира нуждата Индия да изостави следите от „ колониално мислене “.
Миналия месец държавното управление очерта проекти за изцяло преразглеждане на наказателния кодекс на Индия отпреди независимостта, с цел да отстрани препратките към английската монархия и това, което министърът на вътрешните работи Амит Шах разказа като „ други признаци на нашето иго “.
Правителството на Моди отстрани и ислямските наименования тук-там, наложени по време на империята на Моголите, предшестваща английското ръководство. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР