Светът трябва да се върне към изпитаните начини за борба

...
Светът трябва да се върне към изпитаните начини за борба
Коментари Харесай

СЗО призова: Светът да се върне към носенето на маски и масовото тестване

Светът би трябвало да се върне към изпитаните способи за битка с COVID-19 , защото новите варианти на ковид зачестяват. Това съобщи генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус пред английския ефирен канал Sky News, като добави, че хората още веднъж би трябвало да стартират да носят маски , а управляващите да се върнат към практиката на всеобщо тестване за COVID-19.

Гебрейесус акцентира, че увеличението на броя на хоспитализациите и смъртните случаи измежду инфектираните с ковид е обезпокоителен знак и прикани държавните управления да " приложат изпитани и добре потвърдени ограничения, като носене на маски, нараснала вентилация на пространствата и протоколи за тестване и лекуване ".

Той съобщи, че пандемията " даже не е покрай своя край " и че възходящият брой на инфекциите по света " усилва напрежението върху здравните служби и здравните служащи, които към този момент са натоварени до краен лимит ".

Ръководителят на СЗО съобщи, че управляващите би трябвало постоянно да правят оценка ограниченията за надзор на инфекциите , въведени в техните страни и райони, като вземат поради опасността от нови варианти, някои от които могат да избягат от имунитета на своите прародители и да се разпространят по-бързо измежду популацията.

" Съществува доста разминаване сред метода, по който рисковете от COVID-19 се възприемат от научните среди, политическите водачи и необятната общност ", акцентира Гебрейесус. " Затова е двойно по-трудно по едно и също време да се осведомят хората за риска и да се построи доверие в инструментите на публичното опазване на здравето и обществените ограничения, ориентирани към отбрана на здравето, в това число маски за лице, обществено разграничаване и вентилация на пространствата.

СЗО предизвести по-рано, че пандемията не е завършила, само че нейният темперамент се трансформира. По данни на организацията случаите на COVID-19 се усилват в най-малко 110 страни. Това се дължи на разпространяването на омикронните варианти BA.4 и BA.5.

Експертите на СЗО считат, че това лято вирусът ще бъде по-разпространен в Европа , защото доста страни анулираха множеството ограничавания. Епидемиологичната обстановка се утежнява и в Азия, Латинска Америка и Близкия изток. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР