Светът трябва да преосмисли ядрената безопасност след завземането от Русия

...
Светът трябва да преосмисли ядрената безопасност след завземането от Русия
Коментари Харесай

Украйна: Светът трябва да преосмисли ядрената безопасност

Светът би трябвало да " премисли нуклеарната сигурност " след завземането от Русия на най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожие, съобщи украинският министър на енергетиката Герман Галушченко пред Агенция Франс Прес преди конференция в Париж.

Международната среща, чийто хазаин е Франция, има за цел да събере средства за възобновяване на развалената украинска инфраструктура, както и да подчертае поддръжката на страната за Киев в битката против Русия.

Най-малко 40 % от енергийната инфраструктура на Украйна е разрушена през последните два месеца, Галушченко ще се причисли към конференцията, с цел да изиска материали и средства, които да оказват помощ на украинците да изкарат зимата.

В диалог с Агенция Франс Прес той съобщи, че войната на Русия в Украйна " изцяло трансформира разбирането ни за нуклеарната сигурност ", като уточни завладяването на Запорожската атомна електроцентрала като повратна точка.

Централата, ситуирана в източната част на Украйна, беше завладяна от съветските войски през март, а обстрелът към обекта продължава.

Въпреки че западните сили и Агенцията за атомна сила на Организация на обединените нации сигнализираха за сигурността на централата, която има шест нуклеарни реактора, договарянията, целящи демилитаризиране на региона, зациклиха.

" Никой не е очаквал, че някой може да превземе нуклеарна централа... Тази обстановка безусловно ни принуждава да преосмислим какво би трябвало да създадем от позиция на сигурността ", съобщи Галушченко.

Той добави, че завземането на нуклеарна централа от Русия " унищожава " всякакво сходство на мрежа за сигурност, планувана в споразуменията, подписани от западните страни и Международната организация за атомна сила (МААЕ).

" Това също е въпрос към всички страни по света ", сподели той.

" Това не е единствено украински въпрос за нуклеарната сигурност. Това значи, че всички ракети, които могат да прелетят, да речем, до 2000 км, могат да доближат до всеки нуклеарен реактор. "

" Луда игра "

След завладяването на Запорожие Галушченко съобщи, че силите на Москва са траяли да обстрелват електропроводите, свързващи централата с енергийната мрежа на Украйна. Електроцентралата е прекосявала в режим на прекъсване на тока " пет пъти ", добави той.

Основното му терзание е, че атомната електроцентрала се нуждае от непрекъснато електрозахранване, с цел да охлажда горивото.

Ако то бъде прекратено, може да се стигне до " типичен сюжет Фукушима ", сподели Галушченко, визирайки бедствието в Япония през 2011 година

" Обстрелват украинските електропроводи, унищожават линиите, по-късно централата стартира да работи на дизелови генератори и това значи, че сте една крачка пред повредата ", сподели той.

Но откакто електропроводите са ремонтирани и електроснабдяването на централата е обновено, тревожният развой стартира още веднъж, когато обстрелът се възобновява.

" Това е една луда игра към нуклеарната сигурност ", сподели Галушченко.

От октомври насам Русия смени тактиката и стартира да нанася въздушни удари, ориентирани против енергийната мрежа на Украйна - потапяйки милиони хора в мраз и мрак при започване на зимата.

Конференцията във Франция ще се концентрира върху методите, по които западните съдружници на Украйна могат да окажат незабавна поддръжка, с цел да поддържат действието на гражданската инфраструктура на страната в изискванията на непрекъснати бомбардировки. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР