Светът ще се възстановява от шока от кризата с коронавируса

...
Светът ще се възстановява от шока от кризата с коронавируса
Коментари Харесай

Ръководителят на ОИСР: Светът ще се възстановява от шока години наред

Светът ще се възвръща от шока от рецесията с ковид години наред. Той към този момент е по-голям от удара от финансовата рецесия от 2008-2009 година, а очакванията за бързо възобновление на стопанските системи са положителни пожелания без съображение.

Това съобщи са Би Би Си генералният секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване Анхел Гурия. Според него неотдавнашното предизвестие, че болестта може да понижи на половина растежа на международната стопанска система до 1.5% към този момент е прекомерно оптимистично.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз, известна още като организация на стопански най-заможните страни в света, към този момент прикани държавните управления да ускорят тестването и лекуването на инфектираните. Сега Гурия споделя, че броят на изгубените работни места и на рухналите компании остава неразбираем и страните ще би трябвало да се оправят години наред с икономическите последствия.

Много от най-големите стопански системи в света ще пропаднат в криза в идващите месеци, счита ръководителят на ОССЕ. Това нормално става, когато статистиката регистрира две поредни тримесечия на стесняване на стопанската система.

" Дори да не се стигне до международна криза, ще имаме нулев или отриателен напредък в доста стопански системи по планетата, в това число при някои от най-големите. Поради това тази година ще имаме освен невисок напредък, само че и в бъдеще възобновяване ще отнеме повече време. "

Той счита, че несигурността, провокирана от пандемията от ковид, значи, че шокът ще е по-голям от този след атентатите от 11 септември 2001 година и от финансовата рецесия от 2008 година

" А повода е, че не знаем какъв брой ще отнеме преодоляването на безработицата, защото не ни е известо какъв брой хора в последна сметка ще останат на улицата. Не знаем също какъв брой време ще е належащо за спасяването на стотици хиляди дребни и междинни предприятия, които към този момент мъчително изпитват последствията. "

Гурия прикани държавните управления да облекчат доста регулациите за приемане на заеми и " да хвърлят всичко, с което разполагаме " за справяне с рецесията. В същото време той прикани да не се основават огромни дефицити и планини от заеми, тъй като те може да затиснат мощно задлъжнели страни за доста години.

Само преди няколко седмици водещи политици и икономисти от Г-20 имаха вяра, че възобновяване ще е с формата на буквата V - внезапно утежняване на икономическата интензивност, последвато от бързо усъвършенстване. " Още тогава това беше прекомерно оптимистично очакване ", разяснява през днешния ден Гурия. " Не съм склонен с такава прогноза и V-феномена, през днешния ден знаем, че в най-хубавия случай ще имаме U-модел с нескончаем престой в ниската част на тази крива преди да стартира възраждането. Ако през днешния ден вземем верните решения, можем да избегнем сюжета, в който всичко ще наподобява на буквата L. "

Призивите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз са за 4 съществени ограничения: гратис тестване за ковид, по-добро съоръжение за лекари и незабавни отделения, директни помощи за чиновници и служащи и данъчни ваканции за бизнеса.

Гурия съпостави амбициозността на нужните стъпки с тези на Плана " Маршал ", оказал помощ за следвоенното възобновяване на Европа.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (930)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР