Светът сериозно е подценил количеството топлина, което океаните са погълнали

...
Светът сериозно е подценил количеството топлина, което океаните са погълнали
Коментари Харесай

Учени: Океаните поглъщат повече топлина, отколкото се смяташе

Светът съществено е подценил количеството топлота, което океаните са погълнали през последните 25 години, настояват учени.

Според тяхното изследване океаните са абсорбирали с 60% повече топлота, в сравнение с се смяташе.

Това значи, че Земята е по-чувствителна на излъчванията от изкопаемите горива, в сравнение с бе известно.

Това може да затрудни доста ограничението на световното стопляне до безвредни равнища този век.

Какво са разкрили учените?

Според последните оценки на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC), океаните по света са погълнали над 90% от непотребната топлота уловена от парникови газове.

Това ново изследване обаче твърди, че всяка година през последните 25 години, сме вкарвали към 150 пъти повече сила от тази употребена за генерирането на електричество в международен мащаб в океаните и моретата. Това е с 60% повече в сравнение с се смяташе преди този момент и е огромен проблем.

Учените базират своите прогнози за това с какъв брой се затопля Земята като събират цялата непотребна топлота, която се отделя от известното количество парникови газове, в резултат на човешката активност.

Тези нови калкулации демонстрират, че в океаните отива доста повече топлота, в сравнение с сме мислели. Това обаче значи, че и газовете, които емитираме генерират доста повече топлота, в сравнение с сме считали.

По тази причина множеството топлота от същото количество газове значи, че Земята е по-чувствителна към въглеродниа диоксид.

Какво значат резултатите от това ново изследване?

Авторите на изследването считат, че тези нови разкрития ще затруднят много постигането на таргетите по отношение на възходящите температури заложени в Парижкото съглашение за климата. Наскоро от IPCC показаха какви са изгодите от ограничението на растежа на температурите в международен мащаб с под 1.5 градуса по Целзий, написа BBC.

Според новото изследване това обаче ще бъде доста мъчно.

" Това е съществено терзание, " споделя главният създател, лекар Лора Респланди от Принстънския университет в Ню Джърси.

" Ако погледнете към таргета на IPCC от 1.5 градуса, има съществени предизвикателста за спазването му. "

Според отчета, с цел да се предотврати повишаването на температурите с над 2 градуса по Целзий, въглеродните излъчвания от човешката активност би трябвало да бъдат понижени с 25% повече, в сравнение с се е считало преди.

Какво значи това за океаните?

Освен, че ще затрудни ограничението на стоплянето под 1.5 градуса или даже под 2 градуса този век, цялата тази спомагателна топлота, която се гълтам от океаните, ще внесе обилни промени и във водата.

" В по-топлия океан ще има по-малко О2, а това ще донесе последици и за водните екосистеми, " споделя Респланди.

" Морското ниво също ще бъде наранено. Ако затопляме океана повече ще имаме по-голямо топлинно разшитение, а оттова и повишаване на водните равнища. "

Какво са създали по-различно тези учени?

От 2007 година насам учените разчитат на система от над близо 4 000 измервателни уреда, които записват температурата и соленността на океаните по света.

Преди това обаче методите с които се е измервала топлината в океана е имала доста пропуски и неясноти.

Сега учените настояват, че са създали съгласно тях изключително прецизен способ за премерване на температурата на океаните, чрез измерването на количеството О2 и въглероден диоксид във въздуха. Това им разрешава да мерят тъкмо температурата  на океаните в международен мащаб до 1991 година обратно, когато стартират да се събират точни данни от международна мрежа от измервателни станции.

Ключовият детайл е фактът, че със стоплянето на водите те отделят повече въглероден диоксид и О2 във въздуха.

" Когато океанът се затопля, количеството на тези газове, което може да задържа, понижава, " споделя Респланди.

" Това, което ние измерихме, е количеството освободено от океаните, след което изчисляваме какъв брой още стопляне е належащо, с цел да разбираем тази смяна в газовете. "

Ще излезе ли в миналото тази топлота от океаните?

Да, съгласно създателите на изследването, само че в доста дълъг интервал от време.

" Топлината в океана в последна сметка ще излезе от него, в случай че стартираме да охлаждаме атмосферата чрез понижаване на парниковия резултат, " твърди Респланди.

" Фактът, че океаните съдържат толкоз доста топлота, която може да бъде трансферирана назад в атмосферата, ще затрудни поддържането на температурата на повърхността на Земята под избран таргет в бъдеще.

" Циркулацията на водите в океаните, която управлява това какъв брой топлота се поема или отделя е древен развой, което значи, че топлината от океаните ще се отделя в продължение на епохи. " / profit.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР