Светът се приближи с още една стъпка към справянето със

...
Светът се приближи с още една стъпка към справянето със
Коментари Харесай

Светът се доближава до споразумение за замърсяването с пластмаса

Светът се приближи с още една стъпка към оправянето със замърсяването с пластмаса, откакто Организация на обединените нации разгласява първия план на обвързващ контракт за битка с този проблем.


Около 175 страни работят за реализиране на знаково съглашение до края на 2024 година, което да ограничи замърсяването с пластмаса, която попада в океаните, в стомасите на птиците и по планинските върхове. Микропластмаса е открита даже в кръвта и майчиното мляко.

Световното произвеждане на пластмаса се е нараснало повече от два пъти от началото на века и е достигнало 460 млн. тона, а до 2060 година може да се утрои, в случай че не се предприеме нищо. Понастоящем единствено девет % от тях се рециклират, съобщи Агенция Франс Прес.

Проектоспоразумението, оповестено от Междуправителствения комитет за договаряния, ще послужи за основа на нови договаряния в кенийската столица Найроби от 13 до 19 ноември, оповестиха от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда.

Предложенията включват понижаване на производството на първоначални пластмасови полимери, за което неправителствените организации се борят от години.

Големите производители на пластмаса като Съединени американски щати и страните от Персийския залив биха могли да се опълчват изрично на мярката. Те избират да предизвикват повторната приложимост и преработването, с цел да понижат отпадъците.

" Проектът е солидна основа за останалата част от договарянията, само че включва както мощни, по този начин и слаби разновидности ", написа в обществената мрежа Ейрик Линдеберг, началник на световната политика за пластмасите в групата за екологичен напън WWF.


" Сега е време страните да изберат упоритостта пред неуспеха! "

Сам Четън-Уелш, старши политически консултант в " Грийнпийс ", приветства като " значителен " проекта за ограничение на производството на пластмасови полимери.

Но " дяволът ще се крие в детайлите ", предизвести той в X.

" Най-непосредствената битка ще бъде дали ще имаме световно обвързващ контракт или съглашение, цялостно с малки врати, тъй че никой да не е задължен да прави нищо. "

След Найроби диалозите би трябвало да продължат в Канада през април идната година, преди да приключат в Южна Корея в края на 2024 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР