Светът се нуждае от американско лидерство в битката срещу COVID-19,

...
Светът се нуждае от американско лидерство в битката срещу COVID-19,
Коментари Харесай

ЕС зове Байдън да оглави света срещу Covid-19

Светът се нуждае от американско водачество в борбата против COVID-19 , съобщи ръководителят на европейската дипломация, призовавайки новоизбрания президент Джо Байдън да се задейства , откакто администрацията на Тръмп е необятно подложена на критика за бавния си отговор на пандемията, оповестява " Ройтерс ".

Тъй като богатите страни договарят доста повече дози разнообразни коронавирусни ваксини, в сравнение с по-бедните , ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жосеп Борел съобщи, че Съединени американски щати би трябвало да заемат мястото си като " мотор на света " и да оказват помощ .

" Светът ще се изправи тази година пред едно от най-големите провокации за имунизиране на човечеството. Това ще изисква доста взаимност, доста съдействие и много запаси ", сподели Борел в изявление за " Ройтерс ".

" Това е първата световна рецесия, при която липсва американското управление и светът се нуждае от американско водачество ", сподели Борел, обещавайки поддръжката на Европейски Съюз за Вашингтон .

В пандемия, която умъртви съвсем 400 000 американци и заплаши американската стопанска система, дейностите на Доналд Тръмп с рецесията са подложени на критика , отслабвайки всевъзможен необятен интернационален отговор.

Борел също по този начин предложи възобновяване на трансатлантическите връзки след ерата на Тръмп .

" Само с две неща, откакто Съединени американски щати се върнат към съглашението за климата и се причислят към нуклеарната договорка с Иран, светът ще стане доста по-добър и по-сигурен ", сподели той.

" След ръководство с туитове, може би можем да преминем към ръководство, употребявайки различен метод за връзка , установяване на позиции и отчитане на проблемите и ползите на другите ", сподели Борел от кабинета си в Европейската комисия.
 Тръмп ще бъде запомнен като несъвършен президент, имат вяра множеството американци
Тръмп ще бъде запомнен като несъвършен президент, имат вяра множеството американци

Днес е последният работен ден на президента на Съединени американски щати

Борел сподели също, че Вашингтон ще спести време, като се причисли към иранската нуклеарна договорка , която Тръмп напусна през 2018 година, вместо да се пробва да контракти ново съглашение за надзор на оръжията.

Запитан какви първи стъпки може да предприеме администрацията на Байдън, Борел сподели: " Спрете да заплашвате със наказания всички, които са част от икономическите връзки с Иран . "

Правителствата на Европейски Съюз, които приветстваха съглашението през 2015 година като сериозно значимо за прекъсване на Иран да построи нуклеарна бомба, споделят, че необятните стопански наказания на Тръмп против Иран са предизвикали Техеран да наруши рестриктивните мерки на договорката.

73-годишният Борел , испанец и деец в европейската политика , съобщи, че ще предложения претендента на Байдън за държавен секретар Антъни Блинкен на неофициална среща на външните министри на Европейски Съюз на 4-5 март в Лисабон , с цел да възобнови съдействието след четири години, в които администрацията на Тръмп се опита да в профил 27-членния блок.

Борел изброи други въпроси, при които Вашингтон и Брюксел могат да внесат промени , в това число при оформянето на цифровото контролиране, както и по отношение на Китай .

Той отбрани в края на декември, преди Байдън да встъпи в служба, като сподели, че това не би трябвало да се преглежда като дипломатическа победа от Китай.

" Не сме в непрекъснато съревнование (с Китай ). Ние сме по едно и също време сътрудници, би трябвало да споделяме, да работим дружно ", сподели той.
 Повечето европейци: Китай ще изпревари
Повечето европейци: Китай ще изпревари " разрушена " Америка до 10 година

Европейците желаят да запазят неутралитет при спор сред Съединени американски щати и Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР