Светът реагира остро на решението на американския президент Доналд Тръмп

...
Светът реагира остро на решението на американския президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Светът реагира остро на решението Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел

Светът реагира остро на решението на американския президент Доналд Тръмп да разгласи Йерусалим за столица на Израел. Очаква се той да направи това след по-малко от час, както и решението да реалокира американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Статутът на античния град е най-спорната точка в дългогодишния израело-палестински спор.

Палестинците считат Източен Йерусалим за столица на бъдещата си страна, само че градът беше анексиран след Шестдневната война през 1967 година

Там се намират всички държавни институции на еврейската страна – държавно управление, парламент, президент, Върховен съд.

Резолюциите на Организация на обединените нации не признават Йерусалим за столица само на Израел и заради тази причина всички непознати посолства, като се изключи Коста Рика и Боливия, са в Тел Авив.

Решението на Тръмп провокира остри реакции освен в мюсюлманските страни, само че и измежду обичайните съдружници от Западна Европа.

„ Статутът на Йерусалим би трябвало да бъде обяснен посредством договаряния и в последна сметка градът би трябвало да стане споделена столица сред израелската и палестинската държава”, съобщи министър председателят на Англия Тереза Мей.

„ Моите мисли са за Йерусалим и поради цялото ми почитание към този град не мога да скрия дълбокото ми безпокойствие. Призовавам всички да почитат статуквото в сходство с резолюциите на ООН”, съобщи папа Франциск.

Според Тръмп преместването на посолството не значи отвод от разрешаване на спора посредством основаването в бъдеще на две страни – израелска и палестинска.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР