Светът отбелязва Деня на Земята и поглежда към рисковете пред

...
Светът отбелязва Деня на Земята и поглежда към рисковете пред
Коментари Харесай

Денят на Земята: Ще се превърне ли бъдещето в антиутопия?

Светът отбелязва Деня на Земята и поглежда към рисковете пред бъдещето на нашата планета. Прогнозите са, че 2023-та ще влезе в историята като една от най-горещите години. Докладът на Организация на обединените нации за климата демонстрира, че равнището на Световния океан към този момент се повишава двойно по-бързо спрямо началото на века.

Непоносими жеги, наводнения, периодично повтаряне на стихии. Настоящето от ден на ден е връхлитано от климатични аномалии. За да не се трансформира бъдещето в антиутопия, протестиращи през днешния ден настояха за незабавни дейности.

" Да, като че ли в действителност започваме да живеем в антиутопичен филм. Знаете ли, какво е към този момент чувството да сте в Делхи? Сякаш сте си пъхнали главата във фурна ", съобщи Ареба Хамид, изп. шеф на " Грийнпис ".



Според отчета на Организация на обединените нации за климата, предходната година е било записано най-голямото размразяване на ледници в международен мащаб.

" За страдание към този момент загубихме играта с топенето на ледниците. А това значи че доста от ледниците скоро ще изчезнат ", уточни Петери Таалас, ген. секретар на Световната метеорологична организация.

Прогнозите са че, в интервала 2030-2035-та температурите ще се покачат с един градус и половина спрямо равнищата от прединдустриалния интервал. Цел, която Парижкото съглашение си сложи това в никакъв случай да не случи.

" Не стопираме да слагаме върхове. Миналата година беше измерена най-голяма централизация на метан ", сподели още Петери Таалас.



Ако замърсяването на околната среда продължи със същите темпове, 6 % от животинските и растителни типове ще изчезнат до 2050 година.

" Тези отрицателни трендове ще продължат. В атмосферата има толкоз доста въглероден диоксид, че са нужни десетилетия, с цел да се понижат равнищата ", добави Петери Таалас.

За това протестиращите в Лондон биха тъпани, надуваха гайди и викаха. Надеждите им са да предизвикат огромни и ефикасни ограничения за преодоляване на климатичните промени.



фотоси: БГНЕС

В Перу, с блага шамани се пробваха да омилостивят природата.

" Събрахме се всички шамани от Перу, с цел да правим този античен обред. Да благодарим на Земята за всичко, което ни дава ", сподели Валтер Аларкон, ръководител на Международната организация на шаманите.

Демонстрации през днешния ден има в разнообразни точки на света. За да има бъдеще без апокалипсис, уредниците приканват грижите за природата да не са единствено един път годишно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР