Светът никога не е бил в по-добра позиция да сложи

...
Светът никога не е бил в по-добра позиция да сложи
Коментари Харесай

Шефът на СЗО: Краят на пандемията от Ковид наближава

Светът в никакъв случай не е бил в по-добра позиция да постави завършек на пандемията от КОВИД-19, съобщи през днешния ден генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус. В същото време той прикани страните да не понижават напъните си за битка против новия ковид, който досега е предизвикал гибелта на над шест милиона души, съобщи Ройтерс.

" Все още не сме стигнали до такава степен. Краят (на пандемията) обаче наближава ", съобщи шефът на СЗО пред кореспонденти на виртуална конференция.

Коментарът му беше най-оптимистичният от страна на здравната организация на Организация на обединените нации, откогато тя разгласи през март 2020 година обстановката с новия ковид като пандемия, отбелязва Ройтерс.

Вирусът, който се появи в Китай в края на 2019 година, погуби близо 6,5 милиона души от общо 606 милиона заразили се, което докара до мощни земетресения в международната стопанска система и претоварване на системите за опазване на здравето.

Разгръщането на акции за имунизиране и лечения оказа помощ да се спре тежестта на болестта. Смъртните случаи от Ковид през предходната седмица са били на най-ниското ниво от март 2020 година, по данни на СЗО.

Въпреки това страните би трябвало да прегледат деликатно своите политики и да ги укрепят за противопоставяне на Ковид-19 и бъдещи вируси, съобщи Гебрейесус. Той също по този начин прикани страните да имунизират 100 % от хората от високорисковите групи от популацията и да продължат да вършат проби.

Шефът на СЗО предизвести за опцията от бъдещи талази на вируса и сподели, че страните би трябвало да поддържат съответни ресурси от здравно съоръжение и да обезпечат задоволително здравни служащи.

Случаите на маймунска шарка също бележат наклонност на спад, само че Тедрос прикани страните да продължат битката против това заболяване.

Представители на СЗО обявиха предишния месец, че е допустимо да се отстрани огнището на маймунска едра шарка в Европа, като се засилят имунизирането и тестването.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР